”Onko sinulla lupa voittaa?” Esapekka Lappi vastasi kuumaan kysymykseen

Esapekka Lappi lähtee tavoittelemaan kovaa tulosta MM-kauden avausrallistaan.
Esapekka Lappi
Esapekka Lappi. Kuva: Pentti-Oskari Ilmonen
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tänä vuonna vain valikoituihin MM-ralleihin osallistuva Lappi oli hyvässä iskussa jo torstaina Ruotsin osakilpailun testierikoiskokeella, jolla hän nakutti koko porukan nopeimman ajan.

Hyundain suomalaiskuljettajalla on hyvät lähtökohdat lumiralliin, sillä hän starttaa kahdeksannelta lähtöpaikalta perjantain erikoiskokeille. MM-sarjan kärkikuljettajat lähtevät pätkille ensimmäisinä Thierry Neuvillen johdolla.

– Jo tänään testipätkällä nähtiin, että Thierryllä ei ollut mitään tsäänssiä, kun siellä oli pari senttiä uutta lunta. Tie putsaantuu niin paljon ja tilanne on sama huomenna. Tiet aurataan pari tuntia ennen pätkiä, mutta jos siinä välissä sataa lunta, niin lähtöpaikasta on varmasti hyötyä, Lappi tuumi.

– Meillä on Kallen (Rovanperä) kanssa varmaan parhaimmat paikat. Se on ihan selkeää, Lappi alleviivasi.

Vuosi sitten Lappi sai tehdä hyvän valmistautumisen Ruotsin ralliin, sillä hän ajoi rallin SM-sarjan osakilpailun testikisana. Tällä kertaa Lapin oli tyytyminen testiin tiimin omalla testialueella Keski-Suomessa.

– Viime vuonna ”shakella” oli heti erilainen fiilis, kun oli ajanut aiemmin tuntematonta tietä aika paljon (testikisassa). Silloin tiesi täysin, miten auto käyttäytyy, joten pystyi heti lyömään kaasun pohjaan. Nyt joutui vähän enemmän katselemaan.

– Se ei ehkä auttanut, että oma testi ajettiin niin tutulla tiellä kuin olla ja voi. Tietä oli myös käytetty. Auton kanssa löytyy nyt haasteita, kun se ei ole sellainen kuin sen pitäisi olla. Katsotaan, keksimmekö jotain.

Lapin mukaan hänellä on Hyundai i20 N Rally1 -autoonsa noin 85-prosenttinen luotto ennen Ruotsin rallin starttia.

– Shakellakin oli neljä, viisi mutkaa, joihin joutui himmaamaan jonkin verran, kun auto ei toiminut sillä tavalla kuin pitäisi. Jouduin ottamaan vauhtia pois ja sinne jäi aikaa sen takia. Sellaisia mutkia tulee olemaan paljon tänä viikonloppuna. Meidän pitää saada auto jollain ilveellä kuntoon, Lappi sanoi.

Hyundai-kuljettajista Neuville ja virolaispilotti Ott Tänak taistelevat tänä vuonna maailmanmestaruudesta, kun taas Lapin tehtävänä on tarjota tukea tiimin ykköstähdille.

Ruotsissa Lapilla on kuitenkin hyvät saumat taistella aivan kärkisijoista, kun taas MM-sarjaa johtava Neuville kärsinee perjantaina ensimmäisestä lähtöpaikastaan. Hyundai ei ole piilotellut yhtään sitä, että se on valmis käyttämään tallimääräyksiäkin, jotta sen kärkikuskit saisivat mahdollisimman paljon pisteitä MM-taistoon.

Kuuma kysymys kuuluukin, onko Lapilla lupaa voittaa.

– On, ainakin vielä, Lappi naurahti.

– Tehtävämme on selkeä, mutta kaikki saavat lähteä ajamaan kilpaa. Katsotaan myöhemmin, missä järjestyksessä olemme, ja mietitään sitten näitä asioita.

Ruotsin MM-ralli käynnistyy torstai-iltana yleisöerikoiskokeella Uumajassa.

Lue myös nämä

  • Uusimmat