Montessa kuuden erikoiskokeen päivä – uudet pätkät kuskien haasteena

Jari-Matti Latvala
Jari-Matti Latvala. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Monte Carlon MM-ralli jatkuu perjantaina kuudella erikoiskokeella. Rallit.fi analysoi päivän pikataipaleet.

Perjantai 25.1.
 Aikataulu
 08:30 Huolto Gap
 10:11 EK3  Valdrome - Sigottier 1 20.04 km
 11:14 EK4  Roussieux - Laborel 1 24.05 km
 12:37 EK5  Curbans - Piegut 1   18.47 km
 13:27 Huolto Gap
 15:23 EK6  Valdrome - Sigottier 2 20.04 km
 16:26 EK7  Roussieux - Laborel 2 24.05 km
 17:49 EK8  Curbans - Piegut 2   18.47 km
 18:44 Huolto Gap

Perjantaina ajetaan Gapin lounaispuolella kolme pätkää kahteen kertaan. Niistä ensimmäinen, Valdrôme – Sigottier, on aivan uusi. Amatöörikuvaajan väärään suuntaan ajetun videon perusteella voidaan todeta tien olevan melko kapea ja röykkyinen. Tie kulkee laaksoissa ja metsissä, mutta kohoaa myös vuorelle neulansilmien kautta.

Roussieux – Laborel on muunneltu versio viime vuonna Roussieux’sta Eygalayesiin kulkeneesta erikoiskokeesta. Tänä vuonna se loppuu 20 kilometrin kohtaan viime vuoden pätkää mutta alkaa 4,3 kilometriä aiemmin. Viime vuoden incar-videoiden perusteella voidaan todeta, että pätkä on keskileveää, melko nopeaa ja jouheaa tietä. Shakedownin ja edellisen pätkän tavoin se kulkee metsissä ja maaseudulla vuoristoteiden sijaan, eikä pätkällä ole yhtään kunnon neulansilmämutkaa kuin uudella alkuosuudella.

Sääennuste EK:lle 3+6 Valdrôme – Sigottier, joka ajetaan perjantaina klo 10:11 ja 15:23 Suomen aikaa.

Viime vuonna Teemu Sunisen viimeinen WRC2-ralli jäi kesken hänen ajettuaan tällä erikoiskokeella rajusti ulos tieltä nokka edellä, kun taas Craig Breenin kilpailun pilasivat jarrumurheet, jolloin Esapekka Lappi joutui jopa ohittamaan hänet pätkällä.

Sääennuste EK:lle 4+7 Roussieux – Laborel, joka ajetaan perjantaina klo 11:14 ja 16:26 Suomen aikaa.

Gapin eteläpuolella ajettava Curbans – Piegut on rallin neljäs uusi erikoiskoe. Piegutista Urtisiin on ajettu erikoiskoe viimeksi vuonna 2004, ja tämän vuoden pätkä kulkee samaa reittiä, joskin eri suuntaan. Tuolloin se oli rallin hitain erikoiskoe, jolla keskinopeus oli alle 70 km/h ensimmäisellä ajokerralla.

Jälleen amatöörikuvaajan videosta voi saada selville, millaisista teistä on kyse. Alkupuoli on hyvin kapeaa tietä, jolla on pari yllättävää risteystä sekä neulansilmiä.

Joissain mutkissa on ollut jo kuvaushetkellä nähtävissä, kuinka tie vaihtelee kuivasta asvaltista yllättäen jäiseksi ja lumiseksi. Muutama tällainen jäinen neulansilmä tulee hieman silmillekin. Rallin aikana keliolot voivat olla toki aivan toiset, mutta on selvää, että juuri nämä varjoisemmat mutkat ovat todennäköisesti silloinkin petollisen liukkaita.

Pätkän loppuosa on leveämpää tietä, mutta parin kylän läpiajoissa talot ovat aivan kiinni tiessä. Lopussa ajetaan välillä myös isoa kovaa ja lasketellaan lukuisten neulansilmien läpi alas vuorelta.

Tämä on varmasti ainakin perjantaipäivän vaikein pätkä, ehkä jopa koko rallin.

Sääennuste EK5+8:lle Curbans – Piégut, joka ajetaan perjantaina klo 12:37 ja 17:49 Suomen aikaa.

Lue myös nämä

 • Uusimmat