Kommentti: Suomen MM-rallin järjestäjät tekivät oikean päätöksen – Virossa ollaan vakavan paikan edessä

Teemu Suninen
Teemu Suninen Suomen MM-rallissa kesällä 2019. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Jos koronavirus ei olisi sekoittanut maailmaa, Suomen MM-rallin esinäytös olisi nähty tänään torstaina.

Suomen MM-ralli oli tarkoitus ajaa tänä viikonloppuna. Torstaiaamuna kuljettajat olisivat suunnanneet Vesalaan ravistelemaan ruosteet pois ranteista. Illalla olisi ollut legendaarinen Harjun pikataival aivan Jyväskylän ytimessä.

Mutta eipä ole. Ja tässä nykyisessä tilanteessa voi hyvin sanoa, että onneksi kilpailua ei ajeta.

Suomen MM-rallin järjestäjät pohtivat pitkään kisan kohtaloa ja odottivat hallitukselta loppukesän yleisötapahtumia koskevia päätöksiä. Lopulta järjestäjät vetivät itse töpselin seinästä ja ilmoittivat tämän kesän kilpailun peruuntumisesta.

Kisan perumisesta syntyi myös soraääniä. Varsinkin sen jälkeen, kun hallitus teki linjauksia yleisötapahtumiin elokuusta eteenpäin. Sitten vahvistui, että Virossa järjestetään MM-ralli syyskuun alussa, vaikka koronatilanne ei ollut ohi. Kyseltiin, miksi Virossa muttei meillä.

Näin jälkiviisaana on helppo sanoa, että Jyskälän peruminen oli ainoa oikea päätös. Koronatartunnat ovat olleet kasvussa Suomessa, ja maskisuositus on tuloillaan lähiaikoina. Torstaiaamuna sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila lähetti viestin kansalaisille: onko juuri nyt välttämätöntä osallistua suuriin yleisötapahtumiin?

Virossa valmistaudutaan parhaillaan maan ensimmäiseen MM-ralliin, vaikka koronatilanne on huolestuttava etenkin kilpailun isäntäkaupungissa. Tartossa on todettu viime päivinä kymmeniä uusia koronatapauksia, joista suurin osa on yhdistetty ravintoloihin ja yökerhoihin.

Viime vuonna Suomen MM-ralli päättyi Ott Tänakin juhliin. Juttu jatkuu videon jälkeen.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,274750″ ap mute]

 

Viron rallijärjestäjät rajoittivat pääsylippujen määrän 16 000 rallipassiin, jotka tulivat myyntiin tiistaina. Ja kauppa kävi niin hyvin, että rallin nettisivut menivät jumiin suuren kysynnän vuoksi.

Ralli tuo tuhansia rallituristeja Tartoon, missä koronatilanne on muutenkin vakava. Tästä huolimatta kilpailu aiotaan järjestää, kuten maan kulttuuriministeri Tõnis Lukas vakuutti torstaina.

Paineet rallin järjestämisestä ovat kovat Suomenlahden eteläpuolella. Virossa vallitsee kova rallibuumi Ott Tänakin maailmanmestaruuden jäljiltä ja maassa on jo pitkään haaveiltu MM-rallista. Valtio tukee kilpailua kaikkiaan 2,5 miljoonalla eurolla, joten hallitus tuskin estää rallin järjestämistä.

Mahdollista on, että Viron ralli pyritään järjestämään ilman yleisöä. Mutta tässä tullaan seuraavaan ongelmaan: kuinka järjestäjät onnistuvat pitämään innokkaat rallifanit poissa erikoiskokeiden varsilta? Jos Suomessa on hullua rallikansaa, niin on sitä Virossakin.

Virossa ollaan vakavan paikan edessä. Koko maan imago on vaakalaudalla, koska MM-rallista voi pahimmillaan muodostua todellinen koronalinko.

Lue myös nämä

  • Uusimmat