Kalle Rovanperän hyökkäys jäi piippuun – Jari-Matti Latvala kertoi, miksi näin kävi

Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala avasi syitä, miksi Kalle Rovanperä ei päässyt totuttuun vauhtiinsa Portugalin MM-rallissa perjantaina.
Jari-Matti Latvala
Jari-Matti Latvala. Kuva: Toyota GAZOO Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rovanperä valitteli lähes koko päivän ajan autonsa ajettavuutta. Siitäkin huolimatta suomalaistähti johtaa rallia sekunnin erolla ennen tallikaveri Sebastien Ogieria.

– Tiet olivat korjattu aika hyvin ja oli satanut viime viikonloppuna. Tienpinta oli puristunut kasaan. Luulen, että se aiheutti vaikeuksia. Yleensä täällä on ollut hiekkaa ja kun se lähtee, niin alkaa tulemaan uraa. Siitä urasta saa tukea, Latvala selvitti.

– Sitä uraa ei samalla tavalla ole nyt ollut. Rengas on liukkaampi, kun et saa tukea urasta. Vähän puristuu, mutta ei tule kunnon uraa, mistä saa tukea. Siinä on tullut varmasti se, miksi he eivät ole saaneet autoa toimimaan varsinkaan nyt, kun ajetaan sekarengastuksella.

Rovanperä on tottunut ajamaan soralla ensimmäisenä autona ja kenties myös sitä kautta säädöt olivat väärät. Latvala ei täysin allekirjoittanut väitettä, joskin myönsi, että jotain perää siinä voi olla.

– En usko, että siitä on kyse, että Kalle on säätänyt autonsa niin. Siinä mielessä voi olla totta, että hän varmasti odotti, että pito on parempi, jotta voi hyökätä, Latvala kertoi.

– Ehkä oletusarvona oli, että pitoa on kova tuolta lähtöpaikalta. Se on voinut aiheuttaa harmia. Sitä äkkiä luulee, että pitoa on, mutta sitten ei olekaan.

Myös perjantain ajopäivän rakenne aiheutti ongelmia Rovanperälle. Kun auto ei istu käteen, on sitä vaikea muokata mieleisekseen pelkässä rengashuollossa.

-Tänään oli vain viidentoista minuutin rengashuolto, niin ei ole voinut tehdä isoja asioita. Ei voi vaihtaa jousia tai muuttaa aurauksia. Kun mitään tällaista et voi tehdä, niin se rajoittaa aika paljon ja joudut menemään sillä, mikä se auto on, eikä sitä saa ihan mieleiseksi, Latvala paalutti.

Silti syytä hymyyn

Vaikka Toyota ei pystynyt dominoimaan perjantaina, on tiimillä silti kolme autoa kärjessä. Vanhan mestarin Sebastien Ogierin vertyminen päivän mittaa lämmitti Latvalan mieltä.

– Kokonaisuutena hyvä päivä meidän talliltamme. Ogier starttasi päivään vähän hitaasti, mutta on pystynyt puristamaan loppua kohti. Hän ajoi viimeiselle pätkälle hienon ajan, Latvala kertoi.

– Kalle on ajanut myös hienon päivän, vaikka ei ole ollut tyytyväinen autoon. Katsutalla oli vähän sama tilanne. Kaikilla näillä kolmella oli minun mielestäni hyvä päivä.

Toyotan walesilaiskuskin Elfyn Evansin perjantai oli sen sijaan murheellinen. Rengasrikko, kartturin hukkunut nuottivihko ja muutenkin kadoksissa ollut vauhti tiputti miehen kauas kärjestä.

– Elfynillä oli vaikeaa. Hän ei saanut autoa mieleiseksi ja siihen vielä rengasrikko päälle. Senkin jälkeen on ollut tahmeaa. Rentous on kadonnut vähän ajamisesta, Latvala mietti.

– Elfynin osalta on selvää, että hänen pitää vain selviytyä huominen järkevästi läpi ja sunnuntaina yrittää saada pisteitä. Hänellä on kuitenkin Thierryä (Neuville) vastaan kovin kilpailu MM-sarjasta.

Lue myös nämä