Kalle Rovanperä kertoo MM-rallien inhottavasta puolesta – ”Olen aika huonossa hapessa ensimmäisen tunnin”

Rallin MM-sarjan osakilpailuissa ei ajeta enää tuhansia kilometrejä ja useita kymmeniä erikoiskokeita, mutta kisat laittavat kuljettajat kovaan koetukseen.
Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Usein kuulee puhuttavan, että ennen vanhaan rallit ottivat kunnolla miehestä mittaa, kun pätkiä ajettiin päivin ja öin. Safari-rallillakin oli mittaa vähintään 5 000 kilometriä.

Nykyään MM-osakilpailuissa on kellotettuja kilometrejä noin 300 ja ne vedetään käytännössä läpi kolmessa päivässä. Ei kuulosta pahalta, vai mitä?

Totuus ei ole näin mustavalkoinen. Se on tullut tutuksi tämän vuoden maailmanmestarille Kalle Rovanperälle, joka kertoo asiasta Arto Nybergin Unibetille tekemässä haastattelussa.

– MM-rallit ovat menneet aika paljon siihen suuntaan, että meillä on tosi lyhyitä öitä. Päivät ovat pitkiä ja ne aloitetaan hirveän aikaisin. Voi olla, että iltahuoltoon päästään joskus kahdeksan tai yhdeksän aikaan illalla.

– Siihen kun laskee iltahuollossa median haastattelut, ruoat, hotellille ja siihen seuraavan päivän videot päälle, niin kello yksitoista tai puoliyö, kun pääsee nukkumaan. Herätys voi olla neljän tai viiden jälkeen aamulla joissain ralleissa, Rovanperä ynnäilee.

Rovanperällä on käytössään älysormus, joka tarkkailee muun muassa unen laatua.

– Nukun niin paskasti joka tapauksessa, että se (sormus) ei näytä hyvää missään vaiheessa, Toyotan suomalaistähti letkauttaa.

– Itse en ole todellakaan aamuihminen, enkä ole hyvä heräämään aamulla. Olen niin sanotusti aika huonossa hapessa sen ensimmäisen tunnin, eikä juttu ihan hirveästi lennä kenenkään kanssa.

Rovanperän mukaan kisaviikonlopun vähäiset yöunet eivät varsinaisesti vaikuta suorituksiin erikoiskokeilla.

– Keskittyminen tulee adrenaliinin kautta ja siten herää oikeaan suoritukseen. Aamupätkät menevät ihan yhtä hyvin kuin muutkin, mutta se on vain todella epämukavaa herätä aikaisin, Rovanperä sanoo.

Katso alta Rovanperän haastattelu kokonaisuudessaan.

Lue myös nämä

  • Uusimmat