Kaatuuko myös Kenian MM-ralli turvallisuusuhkiin – ”Ne ihmiset, jotka haluavat ongelmia, osaavat matkustaa”

Safari-ralli
Safari-ralli ajettiin MM-sarjan kandidaattikilpailuna viime heinäkuussa. Kuva: Simon Mulumba/cmoncy images
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarja palaa pitkän tauon jälkeen Afrikkaan tulevana kesänä, kun legendaarinen Safari-ralli kaasutellaan WRC-osakilpailuna 18 vuoden tauon jälkeen.

Kisan ympärillä on pyörinyt monenmoisia uhkia. Rallin nokkamies Phineas Kimathi kuitenkin torjuu DirtFishin sivuilla pahimmat pelot. Safari-ralli ajetaan Keniassa, jossa terroristijärjestö Al Shabaabin kerrotaan olevan tätä nykyä aktiivinen. Kimathi kuitenkin korostaa, että syytä huoleen ei ole.

– Turvallisuus on meidän vastuullamme. Voimme vain sanoa, että kaikki ovat turvassa, koska maassamme järjestetään MM-sarjan tapahtuma, Kimathi vakuuttaa.

Al Shabaab on uhannut Keniaa sen jälkeen, kun maa teki sotilaallisen intervention naapurimaa Somaliaan. Aiemmin tänä vuonna terroristijärjestö uhkasi tiedotteessaan hyökätä Kenian turismikohteita vastaan. Turvallisuustekijät ovat luonnollisesti tehdastiimien päähuolenaihe varsinkin 60 kilometrin siirtymällä seremoniastarttikohteen toimivasta pääkaupunki Nairobista Naivashaan, jossa kisan huoltoparkki sijaitsee.

– Meillä on paljon ihmisiä ja paljon kalustoa kyseisellä tiellä, jotka varmistavat osuuden varmuuden ja turvallisuuden. Olemme kaukana Somaliasta, mutta toki ne ihmiset, jotka ongelmia haluavat, osaavat matkustaa, sisäpiirin lähde kertoo DirtFishille.

Kimathi uskoo, että Somalian terroristit pysyvät loitolla.

– Kenia on turvallinen maa, jolla on kuitenkin naapurina maa, jolla ei ole virallista hallintoa. Kaikki tietävät sen. Me emme pysähdy sen takia, että jotkut radikaalit ampuvat laittomilla aseilla viattomia siviilejä. Eivät he kuitenkaan tule tekemään sitä meidän tapahtumassa. En mene yksityiskohtiin, mutta meidän lähtökohtamme on, että turvallisuusasiat ovat ihan tiptop, Kimathi runoilee.

– Meillä on parempi turvallisuustilanne kuin monissa Euroopan kaupungeissa.

Rallipomo kuitenkin ymmärtää tiimien huolen turvallisuudesta.

– Ihmiset ovat tunnettuja siitä, että tuntematon pelottaa heitä. He eivät ymmärrä Keniaa, eivätkä Afrikkaa. Kunnioitan heidän pelkojaan. Kaiken perustana kuitenkin on, että me järjestimme menestyksekkään kandidaattirallin, josta ei FIA:lla eikä WRC-promoottorilla ollut pahaa sanottavaa.

– Me tarkkailemme paikallisia järjestäjiä turvallisuuden osalta tieosuudella Nairobista Naivashaan. Teemme tätä kuitenkin kaikissa ralleissa, mutta kaikissa emme ehkä niin paljon. Se on normaalia toimintaa FIA:lta. Voin vakuuttaa, että tilanne on turvallinen Naivashassa. Tarkkailemme koko ajan Nairobin tilannetta, mutta ainakaan tällä hetkellä mitään syytä huoleen ei ole, FIA:n rallipomo Yves Matton puolestaan sanoo.

FIA:lla ja WRC-promoottorilla ei olisi enää varaa menettää yhtään MM-rallia tältä vuodelta. Jo aiemmin Chilen MM-ralli piti perua poliittisten levottomuuksien takia. Helmikuun Ruotsin MM-ralli puolestaan supistui tynkäkisaksi leudon kelin takia.

Lue myös nämä

  • Uusimmat