Hyundain WRC-tallin pomolta painavaa tekstiä – ”Lajimme ei pitäisi olla suljettujen ovien takana”

Rallin MM-sarja on murroksessa.
Cyril Abiteboul
Cyril Abiteboul. Kuva: Vincent Thuillier/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kansainvälinen autoliitto FIA löi alkuvuodesta pöytään radikaalin muutosehdotelman, jonka olisi toteutuessaan määrä astua voimaan jo ensi kaudella. Se pitää sisällään muun muassa nykyisten Rally1-autojen suhteen merkittäviä muutoksia.

Nykyiset WRC-tallit Hyundai, Toyota ja M-Sport Ford ovat kuitenkin haranneet vastaan ja laatineet yhteisen kirjelmän, jossa ne toivovat, ettei ”välivuosiksi” 2025-26 tehtäisi isoja muutoksia, sillä se tietäisi vain kulujen isoa nousua. Sen sijaan tallit toivovat, että nyt keskityttäisiin vuoden 2027 sääntöihin ja tehtäisiin niistä houkuttelevat, jotta uusia autonvalmistajia ehtisi mukaan.

Myös rallin MM-sarjan formaattia halutaan uudistaa ja sitä on jo myös tehty. Hyundain tallipäällikkö Cyril Abiteboulilla on mielessään montakin asiaa, jotka voitaisiin tehdä paremmin, jotta näivettynyt laji saisi paremmin näkyvyyttä. Hyundai-pomo korostaa, että seuraaviksi kahdeksi vuodeksi on turhaa vetäistä kania hatusta teknisten sääntöjen suhteen, vaan nousua pitäisi hakea ihan muuta kautta.

– Minusta meidän pitäisi olla hieman avoimempia urheilullisesti ja valmiita muutokseen. Meillä pitäisi olla variaatiota formaatin suhteen. Olisi hyvä olla tosi pitkiä ralleja ja hyvin lyhyitä. On myös pidettävä huolta, että meillä on kunnon ”tehdas”, joka tuottaa rutkasti sisältöä, Abiteboul kertoo.

– Eivät ihmiset enää katso urheilua lineaarisesta televisiosta. Meillä on lineaarinen urheilulaji perinteiselle televisiolle. Nykymaailmassa on haasteita ja urheilun pitää olla kompaktimpaa.  

Ranskalainen rallipomo olisi valmis ravistelemaan rakenteita oikein kunnolla.

– Minä kehittelisin uudestaan meidän bisnesmallimme, joka on tällä hetkellä liian riippuvainen järjestäjistä ja televisioyhtiöistä. Siksi laji on rakentunut näiden kahden aspektin varaan, Abiteboul summaa.

– Toisin takaisin joitain osia ilmaisista tv-lähetyksistä ja laittaisin ilmaista sisältöä myös YouTubeen. Haluaisin, että meillä olisi myös enemmän dataa nähtävissä.  

Viime vuosina rallin MM-sarjassa on totuttu, että rallireitit rakentuvat kiinteiden huoltoparkkien varaan. Abiteboulin mukaan olisi hyvä palata siltä osin vanhaan aikaan.

– On ikävä sanoa näin, mutta pistäisin huoltoparkit syrjään ainakin siltä osin, miten ne on nyt rakennettu. Olen aika nostalginen sen suhteen, miten ennen vanhaan matkustettiin autojen parissa, tutustuttiin uusiin paikkoihin ja oltiin yhteydessä ihmisiin enemmän, Hyundai-pomo sanoo.

– Näin voisi tutustua paikallisiin kyläyhteisöihin ja päästä lähemmäksi ihmisiä. Siitä tässä on kuitenkin kyse. Meidän lajimme ei pitäisi olla suljettujen ovien takana. Se on rallin vastaista. Rallissa on kyse siitä, että ollaan tuolla jossain kuskien kanssa.

Lue myös nämä

  • Uusimmat