FIA:n rallipomolta omituista puhetta – ”Kolme tai neljä autonvalmistajaa on riittävästi”

Rallin MM-sarja kaipaa kipeästi lisää autonvalmistajia vai kaipaako?
Rally1
Rallin MM-sarjassa kilpaillaan Rally1-luokituksen hybridiautoilla kaudesta 2022 lähtien. Kuva: Joerg Mitter/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kaudella 2022 mukana on kolme tai oikeastaan kaksi ja puoli autonvalmistajaa, sillä brittiläinen M-Sport Ford on yksityistiimi. Monen mielestä automerkkejä tarvitaan lisää.

Kaudella 2019 mukana oli vielä neljä merkkiä, kun Citroen osallistui karkeloihin. Ranskalaismerkki kuitenkin veti johdon pois töpselistä saman vuoden jälkeen, kun auton suorituskyky oli kehno, ja Sebastien Ogier siirtyi Toyotalle.

Täksi vuodeksi MM-sarjaan tulivat uudet hybridivoimalla toimivat kilpa-autot, mutta tämä muutos ei houkutellut ketään mukaan. Moottoriurheilun kattojärjestön FIA:n rallipomo Andrew Wheatleyn mukaan nykyinenkin tilanne saattaa olla rallille hyväksi.

– Koko ajan eri valmistajat osoittavat kiinnostusta sarjaamme kohtaan, koska kyseessä on globaali sarja. Se on myös hyvin kilpailukykyinen sarja, Wheatley toteaa Dirtfishille.

– Minusta neljä autonvalmistajaa olisi riittävästi. Olen ollut mukana, kun MM-sarjassa oli kuusi tai jopa seitsemän valmistajaa. Siellä oli aika epämukaviakin keskusteluja, koska kaikkien on vaikea saada menestystä.

Vaikka rallin seuraajat toivoisivat lähtöviivalle mahdollisimman monta autonvalmistajaa, kokee Wheatley, että joskus vähemmän on enemmän.

– Mitä enemmän autonvalmistajia on mukana sitä enemmän on merkkejä, jotka sijoittuvat toiseksi, kolmanneksi, neljänneksi tai viidenneksi. Kerrallaan voi olla vain yksi voittaja, koska sehän on urheilun luonne.

Vaikka tällä hetkellä autonvalmistajista on pulaa, korostaa Wheatley MM-sarjan kovaa kilpailua.

– Varmasti aina halutaan, että olisi mahdollisimman paljon merkkejä mukana, mutta MM-sarjan hyvinvoinnin kannalta kolme tai neljä on riittävästi. Olihan taannoinkin Audi vastaan Lancia sekä Peugeot vastaan Audi. Joskus unohtuu, että on ennenkin ollut samalla tavalla, Wheatley pyörittelee.

– Nyt meillä on kolme automerkkiä, jotka ovat kaikki voittaneet tänä vuonna. Myös autot ovat huikeita ja lisäksi mukana on fantastinen kakkosluokka WRC2. Esimerkiksi Portugalissa WRC2-luokassa mukana oli yli 40 autokuntaa.

Katso alapuolelta Safari-rallin parhaat palat.

Lue myös nämä

  • Uusimmat