MM-rallijärjestäjien ratkaisu puhututti – FIA-pomolta painava puheenvuoro

Rallin MM-sarjan kauden päätösosakilpailussa Japanissa turvallisuusongelmat nousivat tapetille.
Japanin MM-ralli
Japanin MM-rallissa yleisöä oli paljon siirtymillä. Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Erikoiskokeella vastaan tullut henkilöauto sekä polkupyörä olivat asioita, joita mikään MM-rallin järjestäjä ei toivo kohdalleen. Järjestelyt olivat kankeita myös yleisön osalta, sillä erikoiskokeille päästettiin todella vähän katsojia.

Järjestäjän tavoitteena oli yleisöä kaitsemalla nimenomaan välttää turvallisuusongelmia, mutta Kansainvälisen autoliiton FIA:n rallipomo Andrew Wheatley nostaa esiin tärkeän pointin.

– Katsojien rooli tapahtuman hallitsemisessa on elintärkeä. Joskus sorrumme siihen, että koemme katsojien hallinnan olevan vaikeaa. Toki se voi joskus olla niinkin, Wheatley aloittaa Dirtfishin sivuilla.

– Usein katsojat ovat kuitenkin iso tuki kisaorganisaatiolle ja tavallaan 13. pelaaja kentällä. He ovat sitä ylimääräistä tukea, mitä tarvitaan.

Wheatley ottaa esimerkin ikonisesta Monte Carlon rallista.

– Olin Monte Carlossa yhdellä pätkällä, jossa katsojat hillitsivät muutamia huonosti käyttäytyviä katsojia. He sanoivat, että jos seisotte siellä, tämä pätkä perutaan meiltä kaikilta, Wheatley kertoo.

– Tuo on iso osa rallia. Ralli on iso yhteisö, johon eivät kuulu vain järjestäjät, tallit ja katsojat. Kaikki osapuolet toimivat yhdessä keskenään.

Toisaalta FIA-pomo myös ymmärtää varovaisen lähestymistavan, sillä Japanin ralli ajettiin uudella alueella, jossa myös potentiaalista yleisöä oli valtavia määriä. Japanilaiseen tapaan ihmiset kunnioittivat järjestäjän ohjeita ja keskittyivät fanittamaan lähinnä siirtymillä sekä huoltoparkissa.

– He (kisajärjestäjä) olivat hyvin varovaisia ensimmäisenä vuotena ja halusivat varmistaa, että tilanne pysyy mahdollisimman hyvin kontrollissa. Totuus on kuitenkin se, että hyvin käyttäytyvät katsojat, joita meidän lajissamme mielestäni on, ovat pelkästään positiivinen voimavara, Wheatley toteaa.

– Periaatteessa he sulkivat pätkät ja yhdystiet, joten pätkille ei voinut livahtaa. He kertoivat, että katsojat eivät olleet tervetulleita. Vain huoltoparkkiin ja erikseen merkatuille alueille yleisöä pääsi. Ensimmäisellä kerralla se oli oikea tapa edetä.

Katso alapuolelta Japanin MM-rallin parhaat palat.

Lue myös nämä

  • Uusimmat