FIA-pomolta erikoinen ehdotus rallin MM-sarjaan

Thierry Neuville
Thierry Neuville. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kansainvälisen autoliiton FIA:n puheenjohtaja Jean Todt on ehdottanut, että yhä useampi rallin MM-sarjan osakilpailu jaettaisiin eri maiden välillä.

Tällä hetkellä MM-sarjassa on vain kaksi rallia, jotka käyvät kahdessa eri maassa. Ruotsin MM-rallissa ajetaan erikoiskokeita myös Norjan puolella. Monte Carlo -rallin kaikki erikoiskokeet ovat Ranskan rajojen sisäpuolella, mutta rallikaravaani piipahtaa myös Monacon ruhtinaskunnassa.

Rallin MM-sarja painottuu tällä hetkellä Eurooppaan, missä ajetaan kaikkiaan yhdeksän osakilpailua. Lisäksi aivan Euroopan rajan tuntumassa Turkissa ajetaan yksi MM-ralli. Niin sanottuja kaukoralleja on mukana neljä: Meksiko, Argentiina, Chile ja Australia.

– Haluan ralleja Eurooppaan, mistä rallin historia on lähtöisin. Mutta haluan myös mennä maailman jokaiseen kolkkaan: Latinalaiseen Amerikkaan, Aasiaan. Olen pahoillani, ettei meillä ole rallia Kiinassa, Intiassa, Indonesiassa tai Thaimaassa. Yritimme sitä Kiinassa, mutta se ei toiminut, Todt kertoi Autosportin mukaan.

Rallin MM-sarja saattaa laajentua ensi vuonna Japaniin ja Keniaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikille nykyisille ralleille ei löydy tilaa MM-kalenterista.

– Emme voi järjestää 20 rallia, meidän täytyy miettiä kriteerejä. Haluaisin ralleja, joita ajetaan useammissa maissa – eli yksi ralli kävisi kahdessa maassa. Toiveeni eivät aina toteudu, mutta mielestäni meidän pitäisi käyttää luovuutta ja pohtia ralleja, joita kattavat enemmän kuin yhden maan. Se voisi auttaa meitä ratkaisemaan kysymyksen Euroopan kalenterista, Todt totesi.

Rallin MM-sarjan promootioyhtiön pomo Oliver Ciesla ei tyrmää Todtin ideaa, mutta hän näkee ehdotuksessa omat kompastuskivensä.

– Kahden eri järjestäjän yhdistäminen on erittäin monimutkaista. Meidän pitäisi yhdistää eri kattojärjestöjä ja poliisivoimia. Vain muutamat maat tekevät näin läheistä yhteistyötä, Ciesla painotti.

Lue myös nämä