Emma Kimiläinen tekee rallicross-debyyttinsä Kouvolassa

Emma Kimiläinen
Emma Kimiläinen vaihtaa lajia. Kuva: RX Academy.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rata-autoilijana tunnettu suomalaiskuljettaja Emma Kimiläinen liittyy RX Academyn vahvuuteen tulevana lauantaina 23.9., kun rallicrossin SM-sarjassa ajetaan kauden viimeinen osakilpailu Kouvolassa.

Maailman kilparatoja useita vuosia kiertänyt 28-vuotias Kimiläinen (AL-Hki) teki tällä kaudella paluun Suomeen ja V8 Thunder -luokkaan, jossa hän saavutti tällä kaudella kolme podium-sijoitusta.

Nyt edessä on täysin uusi aluevaltaus rallicrossin puolella ensimmäistä kautta toimivan RX Academy -valmennusohjelman kuljettajana.

– Tämä mahdollisuus tuli eteen aika nopeasti. Laitoin omille Facebook-sivuilleni kiitokset rata-autoilukaudesta ja yhtäkkiä puhelin soi ja minua kysyttiin tähän mukaan. Joskus aiemmin olen pyöritellyt ajatusta jostain tällaisesta aikaisemmin ja nyt se toteutuu, Kimiläinen iloitsee.

– En ole ikinä ajanut kunnolla rallia tai rallicrossia, enkä edes etuvetoisella kilpa-autolla ennen, joten tämä on kyllä hyppy tuntemattomaan. 2005 pääsin Ruotsissa Solvallan Finnkampenin yhteydessä kokeilemaan Mitsubishin ralliautoa, mutta sekin oli neliveto ja siitä on aikaa jo 12 vuotta, Kimiläinen naurahtaa.

Kimiläinen kilpailee Renault Clio Cup RX -autolla

Tänään keskiviikkona 20.9. Kimiläinen pääsee ensimmäisen kerran testaamaan valmennusohjelmassa kaikkien käytössä olevaa Renault Clio Cup RX -autoa.

– Pari tuntia varmaan pääsen ottamaan nyt tuntumaa autoon. Eihän se tietysti hirveästi ole, mutta jotain kuitenkin ja saadaan ainakin jotain tuntumaa sekä penkki kohdalleen. Eniten varmasti riittää oppimista siinä, että miten tässä lajissa olet oikeasti nopea. Miten viet ja plaseeraat auton radalle sekä kuinka pito vaihtelee sora- ja asvalttipinnan välillä, Kimiläinen ennakoi.

Nuorempana Kimiläinen ajatteli, että eri lajien sekoittaminen keskenään ei ole välttämättä hyvä juttu, mutta näkökanta on muuttunut.

– Aikanaan sain sellaista oppia, että kannattaisi pysyä koko ura samassa lajissa tai luokassa. Ei saisi vaihdella esimerkiksi rata-ajossakaan formuloista koppiautoihin. Nykyään näen sen toisella tavalla ja eri lajien tuomat kokemukset varmasti tukevt toisiaan ja silloin ymmärtänee paremmin, miten kilpaa ylipäänsä ajetaan. Toivon, että meidän upeat autourheilevat nuoret ajattelisivat niin, että kokeilevat eri lajeja, jos siihen mahdollisuus, Kimiläinen kannustaa.

Kimiläinen ei suostu ottamaan kummempia paineita Kouvolan kilpailusta.

– Nyt on niin paljon opittavaa, että ei minulla ole oikein edes mitään ennakko-odotuksia. Toivoin, että ajamisesta saa hyvän fiiliksen ja saan tästä huippuluokan valmennuksesta paljon oppia. Mutta toisaalta, jos hyvin menee, niin nälkä kasvaa varmasti syödessä, Kimiläinen toteaa hyväntuulisena lopuksi.

Lue myös nämä