EK4: Kärkikuski ihmeissään rallin rajuista tapahtumista – ”Mitä täällä tapahtuu?”

Teemu Asunmaa ajaa tukevassa johdossa Länsirannikon SM-rallissa, kun puolet kisasta on takana.
Teemu Asunmaa
Teemu Asunmaa. Kuva: Taneli Niinimäki/AKK
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Asunmaa oli selvästi nopein myös lauantaiaamun toisella pätkällä, jolla hän löi toiseksi sijoittuneen virolaisen Urmo Aavan 8,8 sekunnilla. Kilpailun yhteydessä ajetaan myös Viron rallisarjan osakilpailu, jossa on mukana vanhalla Subarulla ajava Aava.

Kokonaistilanteessa Asunmaalla on reilu 43,2 sekunnin etumatka Niclas Grönholmiin.

Lauantain kisapäivä käynnistyi dramaattisesti, sillä aamun avauspätkällä rytisi useampaan otteeseen. SM-sarjaa johtava Roope Korhonen keskeytti ulosajoon, ja pääluokan kuljettajista Benjamin Korhola ja Mikko Eskelinen kaatoivat kilpurinsa.

Lisäksi päivän ensimmäinen pätkä jouduttiin keskeyttämään pidemmäksi ajaksi, kun virolaiskuljettaja Egon Kaurin autossa syttyi tulipalo.

Lue lisää: EK3: Hurjaa draamaa SM-rallissa: sarjajohtaja rysäytti ulos ja virolaiskuskin auto syttyi tuleen – erikoiskoe poikki

Rallia johtava Asunmaa oli hämillään aamupäivän tapahtumista.

– Lähinnä olemme kummastelleet, että mitä täällä tapahtuu, kun aamun ensimmäisellä oli varoituksia päällä. Joka paikassa oli jos jonkinlaisia jälkiä, Asunmaa kertoi Moottoriurheilu.tv:n YouTube-lähetyksessä.

Asunmaa on kellottanut pohja-ajan rallin jokaisella erikoiskokeella. Hänellä on kisassa jo niin tukeva johto, että hän voi tulla varmistellen.

– Renkaat ja säädöt ovat aika viimeisen päälle. Olisi hienoa vetää oikein kunnolla rallia, nyt antaisi myöten. Mutta välillä tämä on tällaista. Nyt täytyy vain ajaa itseään vastaan ja katsella, mitä tapahtuu, Asunmaa jutteli.

Rallissa kakkosena oleva Grönholm kärsi rengasrikon aamupäivän toisella pätkällä. Näin hän joutui antamaan Asunmaalle periksi 20,2 sekunnilla Lavamäen erikoiskokeella.

– Osuimme oikaisuesteeseen. Helvetin hyvin tuli siihen asti, mutta ei voi mitään, Grönholm harmitteli.

Kilpailussa kolmantena on Viron rallisarjassa kilpaileva Patrick Enok ja neljäntenä hänen maanmiehensä Joosep Ralf Nõgene. Heidän perässään ovat Henri Hokkala ja Anssi Rytkönen, joka oli menettänyt aikaa aamun avauspätkällä jäätyään autonsa kaataneen Korholan pölyyn. Rytkönen saanee myöhemmin aikahyvityksen tuomaristolta.

SM-sarjassa toisena olevan Korholan aamun avaus oli dramaattinen, sillä hän kaatoi autonsa kahdesti samalla pätkällä. Hän pystyi kuitenkin jatkamaan matkaa.

– Heti ensimmäisessä mutkassa menimme katolleen, mutta yleisön avulla saimme vehkeet pyörilleen. Näkyvyys oli tosi heikko tämän lasin kanssa, mutta sitten oli ihan idiotismia, kun menin vasurissa toisen kerran katolleen, Korhola kertasi ja pyysi anteeksi tiimiltään.

Turun ympäristössä ajettavassa Länsirannikon SM-rallissa ajetaan vielä neljä erikoiskoetta. Kilpailun tämänhetkiseen tilanteeseen tullee myöhemmin muutoksia edellisen pätkän tapahtumista johtuvien aikahyvitysten vuoksi.

Länsirannikon SM-rallin tilanne EK4/8 jälkeen:

SijaKuljettajaAutoAika
1.Teemu AsunmaaSkoda23.27,2
2.Niclas GrönholmSkoda+43,2
3.Patrick EnokFord+1.09,9
4.Joosep Ralf NõgeneRenault+1.14,0
5.Henri HokkalaFord+1.24,4
6.Anssi RytkönenSkoda+1.30,8
7.Jesse KallioFord+1.34,5
8.Tommi JylhäSkoda+1.34,6
9.Kalvis BlumsMitsubishi+1.42,0
10.Emils BlumsMitsubishi+1.52,5

Lue myös nämä