Colin McRaen historiallisesta tempusta 25 vuotta – ”Se oli jotain, mitä on vaikea kuvitella”

Colin McRae
Colin McRae juhlii MM-titteliä.

Tänään sunnuntaina tulee kuluneeksi tasan 25 vuotta skottilegenda Colin McRaen maailmanmestaruudesta rallin MM-sarjassa.

McRae teki historiaa ollen nuorin mestari MM-sarjassa. Skottikuski toi ikonisen sinisen Subaru Imprezan ykkösenä maaliin Britannian rallissa ja sinetöi mestaruuden ensimmäisenä brittikuskina. McRae oli voiton hetkellä 27 vuotta ja 109 päivää vanha. Kartturina mestaruutta juhli Derek Ringer.

Colin McRae
Subaru juhli Walesissa vuonna 1995 sekä kuljettajien että tiimien mestaruutta.

Mestaruus vuonna 1995 ratkesi jännittävästi. Edellisessä kisassa Kataloniassa Subarulla niin ikään ajanut Carlos Sainz ajoi voittoon, kun Toyotan Juha Kankkunen oli keskeyttänyt. McRaen ei enää annettu ajaa voitosta tallikaveria vastaan. Mestaruustaistelu huipentui Walesin mutaisilla teillä, joiden varsille oli kerääntynyt jännittämään yli kaksi miljoonaa fania.

Katalonian jälkeen Sainz ja McRae olivat tasapisteissä. McRae menetti kisan toisena päivänä aikaa koettuaan rengasrikon, mutta ajoi kuin hurmiossa sen jälkeen ja nousi kisan voittoon.

– Muistan aina, kun hän tuli maaliin ja pyöritti donitseja. Yleisö oli uskomaton. Luulen, että suurin osa Lanarkista (perheen kotikaupunki) oli ihan sekaisin, McRaen isä Jimmy muistelee.

– Muistan yhden asian, minkä Colin sanoi. En ole varma, oliko se viimeisen pätkän maalissa vai huoltoalueella Chesterissä. Hän vain sanoi: ”Maailmanmestari, maailman paras juttu, eikö niin”. Muistan sen aina, Jimmy McRae jatkaa.

Colin McRae
Colin McRae Walesin MM-rallissa vuonna 1995.

Colin McRaen tytär Hollie menetti isänsä onnettomuudessa ollessaan vain yhdeksänvuotias.

– Ensimmäisen kahdeksan elinvuoteni aikana en oikeastaan tuntenut Colin McRaeta, maailmanmestaria. Hän oli minulle vain isä. Joskus hän vain lähti ja teki joitain juttuja jossain kaukana, mutta minulle hän oli vain isä, Hollie McRae sanoo WRC+-palvelussa julkaistussa dokumentissa.

– Hän meni ja teki joitain siistejä juttuja, joista hän kertoi makeita tarinoita, mutta kun hän oli kotona, hän oli kuin kaikki muutkin isät. Hän oli rakastava, välittävä ja se muisto minulla on aina.

Katso videolta muistelot McRaen mestaruudesta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,356306″ ap mute ]

McRae voitti mestaruuden, kun Subarun rallitoimintoja pyöritti Prodrive tallipomonaan David Richards.

– Se (McRaen mestaruus) oli jotain, mitä on vaikea kuvitella ja vaikea selittää ihmisille tänä päivänä. Me olemme nähneet Lewis Hamiltonin voittavan titteleitä formuloissa, mutta se oli jotain enemmän. Miljoonat ihmiset olivat katsomassa rallia. Se oli poikkeuksellista, Richards tunnelmoi.

Colin McRae
Colin McRaen mestaruustaistelua jännitti suuri määrä ihmisiä. Kuva: LAT Photographic

McRaen jälkeen Richard Burns oli seuraava brittiläinen maailmanmestari vuonna 2001. Tällä kaudella walesilainen Elfyn Evans on lähellä napata kolmantena brittinä MM-tittelin. Ennen kauden viimeistä rallia Evans johtaa sarjaa 14 pisteen erolla ennen tallikaveri Sebastien Ogieria.

Brittimestareista McRaen ja Burnsin elämät katkesivat ennen aikojaan. Burns menehtyi vuoden 2005 marraskuussa aivokasvaimeen. McRae puolestaan kuoli syyskuun 15. päivänä vuonna 2007 traagisesti helikopterionnettomuudessa yhdessä poikansa Johnnyn ja kahden perheystävän kanssa.

Kaudella 2020 koronapandemian takia on ajettuna vain kuusi kisaa. Jos Monzassa ajetaan joulukuun alussa, on kausi kokonaisuudessaan seitsemän MM-rallin mittainen. McRaen voittovuonna 1995 ajettiin myös vähän kisoja, yhteensä kahdeksan. Kausi 1995 muistetaan sekä McRaen mestaruudesta että myös Toyota-kuskien hylkäämisestä laittoman turbon vuoksi.