Argentiinan MM-ralli käyntiin – taistelu alkaa kaupungin kaduilla

Thierry Neuville
Hyundain Thierry Neuville vauhdissa Villa Carlos Pazin yleisöerikoiskokeella. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Argentiinan ralli tunnetaan röykkyisistä mutta nopeista sorateistä, vesiesteistä ja jopa sumusta. Kilpailu käynnistyy torstaina, jolloin ohjelmassa on testierikoiskoe sekä rallin avaava yleisöerikoiskoe.

Argentiinan rallia pidetään yhtenä kauden eniten kestävyyttä vaativana kilpailuna. Se olikin yksi niistä kolmesta rallista, jotka joutuivat lyhentämään reittiään tälle vuodelle sääntöjen rajattua erikoiskokeiden maksimipituuden 350 kilometriin. Tänä vuonna tosin matkaa maksimiin on vain pari kilometriä.

Argentiinan tiet ovat melko röykkyisiä, spooreja syntyy nopeasti, ja kiviä pitää varoa. Teiden reunoissa ei ole ojia vaan penkkoja, pensaita tai kallioita. Ilmanalan haasteisiin lukeutuvat korkeus, pöly ja ajoittainen sumu. Jotkin osuudet pätkistä ovat silti todella nopeita, toiset taas todella hitaita. Monilla pätkillä myös ylitetään matalia jokia vesiestemäisesti.

Jokien ylitykset ovat näyttäviä. Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Argentiinan ja Suomen välillä on useiden tuntien aikaero, mutta rallin seuraaminen reaaliajassa onnistuu esimerkiksi Meksikoa tai Australiaa helpommin. Kun Argentiinassa starttaillaan aamun ensimmäisille pätkille, Suomessa on iltapäivä, ja vastaavasti iltahuoltoon tullaan puolen yön tietämissä Suomen aikaan. Eniten valvomista vaatiikin torstain yleisöpyöritys, jonka alettua Suomessa on eletty jo tunti perjantain puolella.

Torstai
Aikataulu Suomen ajassa
16.00 SHAKEDOWN Villa Carlos Paz - Cabalango 4,25 km
01.08 EK1    Villa Carlos Paz       1,90 km

Shakedown kantaa nimeä Villa Carlos Paz – Cabalango ja on ollut reitiltään sama jo vuosikausia. Pätkä alkaa kapeahkolla, töyssyisellä ja syheröisellä tiellä, joka muuttuu pian hieman leveämmäksi ja nopeammaksi. Loppuosa ajetaan taas todella leveällä ja nopean jouhealla tiellä. Argentiinan rallin reitti tarjoaa niin montaa erilaista tietä, ettei yksi pätkä voi mitenkään edustaa niitä kaikkia, mutta vesiesteiden puuttuminen on anteeksiantamatonta.

 

Varsinaisen kilpailun aloittaa Villa Carlos Pazin yleisöerikoiskoe. Se ajetaan kaupungin kaduilla ja puistoissa, ylittäen myös siltoja. Tyypillisen modernin mikkihiiripätkän tavoin siihen kuuluu samojen osuuksien toistamista ja liikenneympyrän kiertoja. Ei kauden huonoimmasta päästä tällaisia pätkiä, muttei parhaimmastakaan.

Pätkän alkaessa Argentiinassa on pimeää. Viime vuonna tosin järjestäjä ohjeisti kilpailijoita olemaan käyttämättä lisävaloja, koska ne pilaisivat televisioinnin. Näyttäisi kuitenkin siltä, että määräystä ei toteltu.

 

Katso alla olevalta videolta Rallit.fin ennakkoanalyysi Argentiinan MM-rallista. Ketkä ovat kisan kuumimmat suosikit?

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2284,259789″ floating=”1″ ap mute]

Lue myös nämä

 • Uusimmat