Aki Sahila nousi podiumille kauden päätöskilpailussa Ranskassa

Aki Sahila
Aki Sahila ja Rami Suorsa nousivat podiumille Rallye du Varissa. Kuva: Bastien Roux
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aki Sahila päätti kilpailukautensa tyylillä Ranskan Peugeot 208 Cupin kauden viimeisessä osakilpailussa, Rallye du Varissa.

Sahila starttasi kartanlukijansa Rami Suorsan kanssa viikonlopun koitokseen peräti viiden kuukauden ajotauon jälkeen.

– Vähän hakemista oli ensimmäinen päivä, mikä myös tiedettiinkin etukäteen. Ei ole koskaan sopinut nuo ensimmäiset pätkät itselle. Siellä tulee aina takkiin syystä tai toisesta ja ne ajetaan tässä rallissa kolmeen tai neljään kertaan. Kolmosella saatiin vielä laskennallinen aika ja se oli vähän heikko, Sahila harmitteli.

– Kolmen ensimmäisen pätkän jälkeen tehtiin autoon pieniä muutoksia ja päivän viimeisellä (EK4) mentiin kovempaa. Siellä oli myös huonommat olosuhteet. Kun tulee kuiva asvaltti, niin aina jäädään, mutta kun on liukasta ja mutaista, niin silloin mennään paremmin.

Alun vaikeuksista ja auton pienistä käyntihäiriöistä huolimatta Sahila oli avauspäivän jälkeen luokan neljännellä sijalla ja hyvissä asetelmissa toiseen kilpailupäivään lähdettäessä.

Lauantai oli suomalaiskaksikolta nousujohteinen. Aamun ensimmäiseltä erikoiskokeelta irtosi luokan seitsemänneksi nopein aika, mutta päivän neljännellä vauhti riitti jo aivan kärjen tuntumaan.

– Taas oli sama homma näillä ensimmäisillä pätkillä. Ehkä vähän liian pehmeä auto, mutta oli myös muutakin parannettavaa. Se muta ja alamäki vain sopii meille paremmin. Sen takia myös meidän tulokset näyttää aaltoilevilta, Sahila kertoo.

Sainteloc -tiimissä kilpaileva Sahila lähti rallin päätöspäivään luokan neljänneltä sijalta, mutta eroa kolmantena olevaan Xavier Quinsaciin oli ainoastaan 20 sekuntia.

Sunnuntai käynnistyi vahvasti, kun mänttäläinen oli ensimmäisellä erikoiskokeella toiseksi nopein ja toisella erikoiskokeella tauluun tärähti pohja-aika. Tämä nosti suomalaiskaksikon kilpailussa kolmanneksi.

– Tiedettiin etukäteen, että sunnuntain lenkki voi sopia meille. Aamun ensimmäinen pätkä meni heti tosi hienosti, vaikka taas oli todella liukasta. Sitten vedettiin kunnon aika toiselle, ja viimeiselle pätkälle oli vielä kaksi uutta pyörää alle. Koko ajan oli tehtävä parastaan ja tiedettiin, että täysillä täytyy tulla.

Yli 30 kilometriä pitkälle rallin päätöserikoiskokeelle Sahila kirjautti kuitenkin vakuuttavasti luokan toiseksi nopeimman ajan, ja tämä varmisti nuorukaiselle uran ensimmäisen palkintokorokesijoituksen 208 Cupin asvalttirallissa.

– Nyt voi olla tyytyväinen. Kuitenkin reilu viisi kuukautta taukoa ja tämä on aina todella haastava ralli. Tämä oli paras suoritus asvalttirallissa tähän mennessä, joten hieno päättää kausi näin.

– Tästä eteenpäin jatketaan kovasti treenaamista. Täälläkin nähtiin missä on puutteita. Kokemuksessa ollaan myös vielä altavastaajana ja aina löytyy parannettavaa. Koko ajan kuitenkin opitaan säädöistä ja kaikesta, joten kyllä se sieltä tulee. Luottavaisin mielin, toteaa Sahila lopuksi.

Yleiskilpailussa voittoon ajoi ranskalainen Citroen-kuski Yoann Bonato. Hyundai i20 R5:sta ohjastava maanmies Bryan Bouffier jäi reilun minuutin päähän. Max Vatanen sijoittui Hyundaillaan 14. sijalle. Eroa kärkeen tuli liki kahdeksan minuuttia.

Lue myös nämä

  • Uusimmat