Viron ralliriidalle sekava ja murheellinen loppu – suosittu kilpailu kuopataan lopullisesti? ”Unelma on mennyt murskaksi”

Esapekka Lappi
Esapekka Lappi kilpaili viime kesänä Rally Estoniassa Citroenin WRC-autolla. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rally Estonian järjestäjät pitivät keskiviikkona tiedotustilaisuuden, jossa he ilmoittivat ensi kesän Viron rallin peruuntumisesta.

Viron suurimpiin urheilutapahtumiin kuuluvan kilpailun perumisen taustalla on rallijärjestäjien ja Viron autourheiluliiton välinen kiista. Viime kesänä liitto peri kilpailun järjestämisestä 2 000 euron maksun, mutta vuoden 2020 rallin järjestämismaksu nostettiin 100 000 euroon.

Lue myös: Virossa raju riita rahasta – suomalaistenkin suosima huipputason ralli perutaan? ”Tämä on epätodellista”

– En voi puhua muiden puolesta, mutta luottamukseni liittoon on kadonnut. On mahdotonta ajatella, että järjestäisimme tapahtuman ilman liiton tukea, Estonia-rallin kilpailunjohtaja Urmo Aava kertoi tiedotustilaisuudessa Viron yleisradioyhtiö ERR:n mukaan.

Virolainen yrityspohatta Oleg Gross ilmoitti vain hetki ennen tiedotustilaisuutta, että hän voi maksaa Rally Estonian 100 000 euron järjestämismaksun. Grossin ehdotus oli sinänsä erikoinen, sillä hän kuuluu Viron autourheiluliiton johtokuntaan. Liiton puheenjohtajan tehtäviä hoitaa suomalaislegenda Ari Vatanen.

– Se oli mielestäni käsittämätöntä ja aiheutti enemmän hämmennystä. Miksi tällainen siirto piti tehdä vain tunti ennen lehdistötilaisuutta, Aava ihmetteli.

Rally Estonia teki viime kesänä ensimmäistä kertaa yhteistyötä rallin MM-sarjan promoottorin kanssa, minkä myötä kilpailu oli MM-sarjan virallinen promootiokilpailu. Kilpailussa nähtiin kovan luokan tähtiä, sillä jokainen WRC-tiimi lähetti ralliin vähintään yhden autokunnan. Kisa oli kuljettajille myös loistava testi ennen Suomen MM-rallia.

Kilpailu on ollut myös suomalaisten suosiossa. Kisa on kerännyt rutkasti suomalaisosallistujia, ja reitin varrella on nähty lukuisia suomalaisia rallifaneja.

Katso alta video Suomen MM-rallin ensi kesän reitistä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2284,326045″ ap mute ]

 

Estonia-ralli olisi viettänyt kymmenvuotisjuhlaansa ensi kesänä. Kilpailun piti olla jälleen MM-sarjan promootioralli, mutta nyt tapahtuma saatetaan pahimmassa tapauksessa kuopata lopullisesti.

– Olemme saaneet tukea Viron valtiolta, paikallishallinnolta, sponsoreilta, promoottorilta, Kansainväliseltä autoliitolta FIA:lta, WRC-talleilta ja faneilta. Olemme tehneet lupauksen heille. Nyt tämä unelma on mennyt murskaksi, Aava totesi.

Rally Estonian peruuntumisen vuoksi rallikuljettajille ei ole tarjolla kunnon testikilpailua ennen elokuun alussa ajettavaa Suomen MM-rallia. Viime vuosina Estonia-rallin kanssa samaan aikaan järjestetyn Autoglym-rallin järjestäjät tiedottivat viime viikolla, että kilpailua ei ajeta ensi kesänä Tampereen lähettyvillä.

Lue myös: Suomen MM-rallin testikilpailu jätetään ajamatta ensi kesänä – ”Teemme uusia suunnitelmia”

Lue myös nämä

  • Uusimmat