Viron MM-rallin järjestäjät valmiita koviin koronatoimiin – ”Tietenkin meillä on B-suunnitelma”

Viron MM-ralli
Hyundain Craig Breen Viron rallissa viime vuonna. Kuva: Jaanus Ree/Rally Estonia
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Viron MM-rallin ympärille on kerääntynyt viime päivien aikana synkkiä pilviä. Koronavirustilanne on Virossa pahentunut ja varsinkin MM-rallin isäntäkaupungissa Tartossa tilanne on erittäin huolestuttava.

Kun Viron historian ensimmäiseen MM-ralliin on aikaa enää vajaa kuukausi, on koronavirustartunnat räjähtäneet Tartossa. Kaupungissa on tällä viikolla raportoitu yli 50 uudesta tartunnasta, jotka ovat saaneet alkunsa yökerhoista ja ravintoloista.

Viron MM-rallin järjestäjät ovat hankalan paikan edessä. Kisajärjestäjä kuitenkin vakuuttaa, että ralli järjestetään joko yleisön kanssa tai ilman.

– Uskon, että tilanne tulee vielä hankalammaksi. Siihen ei tarvita mitään kristallipalloa, että näkee, mitä on tapahtumassa. Tietenkin meillä on B-suunnitelma sitä varten. Emme haluaisi käyttää sitä, mutta se on tehtävä, jos tilanne vaatii. Suunnitelma B on ajaa ralli ilman yleisöä. Olemme myös siihen valmiita, Viron MM-rallin lehdistöpäällikkö Margus Kiiver sanoi Viron Radio 2:n aamulähetyksessä torstaina.

Jos kisa ajetaan ilman yleisöä, on järjestäjillä järkyttävän iso haaste pitää rallihullut virolaiset poissa pätkiltä. Entä jos joku tallien jäsenistä saa tartunnan?

– FIA:lla on sitä varten hyvin selkeät ohjeet. Olemme nähneet sen jo F1:ssä, kun Sergio Perez antoi positiivisen testituloksen. Hänet eristettiin koko tallista ja kaikki lähikontaktit otettiin pois. Nyt hän on erityksissä kaksi viikkoa, Kiiver selitti.

– Me toimimme samalla tavalla. Koko ralliyhteisö on nyt omissa kuplissaan. Katsojat ja kuljettajat eivät ole toistensa kanssa tekemisissä, eikä myöskään kuskit ja mekaanikot tarvittaessa. Nämä kontaktit pidetään minimissä. Jos joku antaa positiivisen näytteen, niin voimme eristää pienemmän ryhmän, ei koko tiimiä. Ja jos kuski antaa positiviisen näytteen, niin hän ei tietenkään aja.

Kiiver myöntää, että kiinnostus muualta maailmalta on suurta Viron MM-rallia kohtaan, joka on toteutuessaan ensimmäinen iso kansainvälinen yleisötapahtuma. Ralliin myytiin yhteensä 16 000 lippua. Tarjolla oli 16 kappaletta 1000 hengen katsoja-alueilta.

– Koko maailma seuraa meidän rallia, koska olemme ensimmäinen iso MM-tapahtuma, joka on määrä ajaa yleisön kanssa. Se miten me lokeroimme ihmisiä ja minimoimme riskejä on jo nyt herättänyt paljon kiinnostusta, Kiiver sanoi.

– Saksan rallin järjestäjät ovat muun muassa ottaneet yhteyttä ja pyytäneet meitä kertomaan kokemuksista. He haluaisivat myös sallia yleisön pääsyn pätkille, koska katsojat tuovat rahaa. Älkää kuitenkaan ymmärtäkö minua väärin. Jos kisa pitää ajaa ilman yleisöä, niin me teemme sen.

Lähde: Sport.err.ee

Lue myös nämä

  • Uusimmat