Toyotan testikuljettaja hämmästeli Kalle Rovanperän erityislahjakkuutta – ”Siinä on monella kokeneemmallakin opittavaa”

Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Toyotan testikuljettaja Juho Hänninen on päässyt seuraamaan läheltä Kalle Rovanperän otteita WRC-autossa.

Tuskin kenellekään on jäänyt epäselväksi, että Rovanperä on todellinen rallilupaus. Hän debytoi Toyotan WRC-kilpurilla viime vuonna ollessaan vasta 19-vuotias ja jo toisessa kilpailussaan hän ajoi palkintokorokkeelle.

Rovanperä antaa kilpakumppaneilleen vielä tasoitusta kokemuksensa puolesta. Muilla WRC-tähdillä on jo vuosien kokemus ralleista, joita on ajettu vakituisesti MM-sarjassa.

– Kalle on perässä niissä kisoissa, missä muut jätkät ovat vetäneet kaasu pohjassa. Vaikka on hyvä ja tarkka nuotti, se on silti eri asia ajaa kovaa kisavauhtia, Hänninen kertoi entisen kuljettajan Kristian Sohlbergin Twitch-haastattelussa.

Edellinen MM-ralli ajettiin Rovaniemellä, missä kisattiin ensimmäistä kertaa MM-pisteistä. Rovanperä lähti taistelemaan kisan voitosta, mutta Hyundain Ott Tänak jätti suomalaistoivon kakkoseksi.

Rovanperä saa seuraavan iskunpaikan parin viikon kuluttua, kun Kroatia isännöi ensimmäistä kertaa MM-rallia. Kaikki kuljettajat ovat jälleen samalla viivalla, sillä kukaan sarjan tähdistä ei ole aiemmin kilpaillut Zagrebin ympäristössä.

Kuljettajilla on mahdollisuus katsoa videolta MM-rallien erikoiskokeita muun muassa WRC+-palvelussa. Nykyään videot ovat merkittävä osa kuskien valmistautumista ennen kisaviikkoa, ja etenkin uusissa ralleissa järjestäjien julkaisemat pätkävideot ovat kovassa kulutuksessa.

Sohlberg kertoi Twitch-lähetyksessään, että hänen valmennettavansa, M-Sport Fordin Gus Greensmith käyttää todennäköisesti jopa kymmenen kertaa enemmän aikaa Kroatian pätkävideoiden katseluun kuin Rovanperä. Hännisen mukaan juuri tässä näkyy yksi Rovanperän erityislahjakkuuksista.

– Välillä tuntuu, että Kalle ei edes tiedä lentokentällä, mihin ralliin hän on tulossa. Se rentous, mikä hänellä on… Hän ei ota stressiä eikä mieti. Siinä se lahjakkuuden ero tulee. Toinen taas katsoo videoita 15 kertaa, Hänninen vertasi.

– Se on tavallaan kadehdittavaa, millainen rentous hänellä on. Mennään sinne, tehdään nuotti ja ajetaan. Se on hauskaa ja ajetaan rennosti. Siinä on monella kokeneemmallakin kaverilla opittavaa.

Hänninen nosti esiin konkreettisen esimerkin tammikuisesta Monte Carlon rallista, jossa Rovanperä starttasi päätöspäivään kolmossijalta kannassaan Hyundain Thierry Neuville.

– Olimme sunnuntaiaamuna nuotinantopisteellä, ja siinä oli Kalle ja joku muukin hyvin paljon kokeneempi kaveri kilpailijatiimin autolla. He ajoivat kilpaa samasta sijasta. Se oli jännä, kun vertasi asenteita. Ei voinut kuin ihmetellä, että on se (Kalle) huima jätkä, Hänninen kertasi.

Rovanperä sijoittui Montessa lopulta neljänneksi. Rengasrikko pudotti nuoren suomalaisen palkintokorokekamppailusta.

Sohlbergin tekemän pitkän haastattelun Hännisen kanssa voit katsoa kokonaisuudessaan myös alta.

Lue myös nämä