SM-rallin rajusta ulosajosta lisätietoa – auto törmäsi rajusti siltarumpuun, kartturi loukkaantui

Patric Öhman
Patric Öhman. Kuva: Jari Nurminen/RPF
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin SM-sarjan kauden kuudes osakilpailu päättyi Patric Öhmanin ja kartanlukija Aki Sparren osalta rajuun keskeytykseen viikonloppuna.

SM3-luokassa kilpaileva kaksikko ajoi ulos Sastamalan ja Huittisten ympäristössä ajetussa kilpailussa, ja tilanteessa loukkaantunut Sparre vietiin sairaalahoitoon. Sunnuntaina Sparrea sairaalassa katsomassa käynyt Öhman taustoitti kartanlukijansa tilannetta.

– Aki on edelleen sairaalahoidossa. Selkänikamassa on murtuma, se on tiedossa jo nyt, mutta lisäselvityksiä vielä tehdään. Lääkäri ei osannut vielä sanoa sen enempää, mutta maanantaina varmasti ollaan viisaampia, sanoi Öhman, joka selvisi tilanteesta jumiutuneilla hartioilla ja niskalla sekä lihassäryllä.

Sparre kertoi maanantaina Twitterissä, että hän on päässyt pois sairaalasta. Häneltä ei löydetty muita vammoja selkänikaman murtuman lisäksi, mutta hän ei pysty kilpailemaan enää tällä kaudella.

Rallissa tunnetusti pienikin virhe voi maksaa paljon ja näin kävi nyt Öhmanin ja Sparren kohdalla.

– Sellainen joku 150 metrin suora, siitä vasemmalle kääntyvä mutka ja perä lähti vähän irti. Oma veikkaus on, että vaikka siitä olivat muutkin leikanneet ja oikoneet mutkaa jo nuotitusvaiheessa, niin leikkasin sitä samaa jälkeä. Epäilen, että kuskin puolen eturengas tipahti hieman liian syvään ja se lähti kääntämään auton peräpäätä. Siitä sitten keula edellä sisäpuolen ojaan viistottain, Öhman kertasi ulosajotilannetta.

Tilanteessa oli mukana todella paljon huonoa onnea, sillä keskellä ojaa ollut siltarumpu pysäytti lopulta auton menon rajusti.

– 10-15 metriä mentiin ojan pohjaa pitkin ja siellä oli siltarumpu, mihin törmättiin keula edellä. Sellainen pisto, mistä traktorit menee tieltä pellolle. Oja oli todella syvä siinä kohtaa. Siihen kun auto parkkeerasi piston päälle, kuskin puolen takarengas oli varmaan puolitoista metriä ilmassa ojan pohjasta, Öhman ihmetteli.

”Hirvikolaria pidettiin varmana”

Öhman sanoo, että välittömästi ulosajon jälkeen oli selvää, että Sparre on loukkaantunut ja tarvitsee apua.

– Aki sanoi heti, että teki kipeää. Kysyin, että tarvitseeko painaa SOS-nappia ja sain vastauksen, että tarvitsee. Sen jälkeen hyppäsin sitten ”monitoimimiehen” rooliin. Ensin otin sammuttimen, kun auto höyrysi ja savusi niin paljon, että varmistin, ettei se ala palamaan, kun Akikin on autossa. Soitin ek-päällikölle, että pistää pätkää poikki ja lähettää ambulanssin. SOS-kyltillä siinä sitten pysäyttelin takaa tulevia autoja, Öhman muistelee hektistä tilannetta.

Enset SM-rallin avauserikoiskoe keskeytettiin ulosajon jälkeen. Sosiaalisessa mediassa alkoi välittömästi huhumylly.

– Hirvikolaria pidettiin varmana joka puolella ja minäkin sain aiheesta usean kyselyn, että mitäs, olette ajaneet hirvikolarin. Pilke silmäkulmassa terveisinä lähettäisin kaikille, että ei kannata huhua alkaa noin laajasti levittämään, jos ei ole faktat kunnossa. Minua se tilanne noiden huhujen osalta oikeasti vain nauratti.

– Sain jopa viestiä, että Ruotsissa asti oli tietoa, että ollaan ajettu hirvikolari. Ei edes nähty yhtään hirveä reissussa, peuroja nuotituksessa sitäkin enemmän, Öhman naurahti.

Artikkelia päivitetty 3.9.2018 kello 21.52: Sparre kertoi Twitterissä, että hän on päässyt pois sairaalasta.

Lue myös nämä