Ogierin mestaruudessa häkellyttävän historiallisia piirteitä

Sebastien Ogier ja Julien Ingrassia
Sebastien Ogier (oik.) ja Julien Ingrassia ovat jälleen mestareita. Kuva: M-Sport
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Sebastien Ogierilla on ollut tänä vuonna erilainen mestaruusresepti kuin neljällä edellisellä kaudella.

Fordin rattiin täksi kaudeksi siirtynyt Ogier ratkaisi viidennen perättäisen MM-tittelinsä sunnuntaina, kun hän ajoi kolmanneksi Walesin MM-rallissa ja otti kisan päättäneeltä Power Stagelta riittävät bonuspisteet. Hyundain Thierry Neuville ja Ogierin M-Sport-tallikaveri Ott Tänak ratkovat keskenään MM-hopean kohtalon kauden päätöskisassa Australiassa.

Ogierin tämän vuoden mestaruudessa on ollut useita harvinaislaatuisia piirteitä. Esimerkiksi erikoiskoevoittojen määrällä mitattuna ranskalainen on kaukana kärjestä. Ogier on saalistanut tällä kaudella vain 21 erikoiskoevoittoa, kun tilastoykkönen Neuville on kellottanut 48 pohja-aikaa. Ogierin edellä ovat myös Ott Tänak (27), Jari-Matti Latvala (26) ja Elfyn Evans (26).

Tänä vuonna on ajettu kaikkiaan 224 erikoiskoetta ennen kauden päättävää Australian MM-rallia. Näin ollen Ogier on voittanut vain 9,4 prosenttia tämän vuoden erikoiskokeista. Koskaan aiemmin rallin MM-sarjan historiassa mestarin erikoiskoevoittoprosentti ei ole ollut yhtä alhainen – eikä myöskään EK-voittojen määrä.

Luku on häkellyttävän pieni, kun sitä vertaa Ogierin aiempiin mestaruuskausiin Volkswagenilla. Viime vuonna Ogier voitti lähes 30 prosenttia erikoiskokeista. Ensimmäisellä mestaruuskaudellaan 2013 Ogier tykitti peräti 109 pohja-aikaa eli hän voitti yli 45 prosenttia MM-kauden erikoiskokeista.

Ogierin tilastoluvut ovat vieläkin erikoisempia, kun tarkastellaan sitä, kuinka monen erikoiskokeen ajan hän on johtanut ralleja tällä kaudella. Kaksi voittoa tällä kaudella ottanut Ford-kuski on pitänyt ykkössijaa hallussaan vain 14 erikoiskokeen ajan. Rallin MM-sarjaa tiiviisti seuraavan Gary Boydin keräämän tilaston mukaan lukema on selkeästi historian alhaisin. Vuonna 2001 Richard Burns johti osakilpailuja 26 erikoiskokeen ajan, mutta ylsi mestariksi.

 

Ogierin tämän vuoden mestaruuden taustalla on äärimmäinen varmuus verrattuna hänen kilpakumppaneihinsa. Viisinkertaisen maailmanmestarin toistaiseksi ainoa ”nollakisa” tuli Suomessa, missä hän keskeytti ulosajoon. Kaikissa muissa ralleissa Ogier on ajanut viiden parhaan joukkoon. Tähän mennessä ajetuissa 12 rallissa hän on ottanut yhdeksän palkintokorokepaikkaa.

MM-sarjassa toisena oleva Thierry Neuville on ottanut Ogieria enemmän voittoja (3), mutta toisaalta keskeytykset ovat verottaneet hänen pistepottiaan. Kauden kahdessa ensimmäisessä kisassa belgialainen sai pisteitä vain Power Stage -erikoiskokeilta ja ennen Walesia hän jäi kokonaan ilman pisteitä sekä Espanjassa että Saksassa.

Ogierilla on mahdollisuus kaunistella tilastojaan vielä kauden päättävässä Australian MM-rallissa, jossa hän voi ajaa paineitta. Ralli ajetaan 16.-19. marraskuuta.

Lue myös nämä

  • Uusimmat