MM-rallituomio: Hyundai-tähdelle raippaa käsittämättömästä munauksesta – ”Hylätty olisi oikea arvosana”

Rallin MM-kauden kuudes osakilpailu ajettiin viikonloppuna Sardiniassa. Rallit.fin toimittajat antavat arvosanat pääluokan kuljettajille.
Thierry Neuville
Thierry Neuville. Kuva: Austral/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Sardinian sorakilpailu päättyi lopulta Hyundain Ott Tänakin voittoon. Toyotan Sebastien Ogier oli lähes loppuun saakka kiinni ykköstilassa, mutta viimeisellä pätkällä tullut rengasrikko pudotti hänet kakkoseksi 0,2 sekunnin marginaalilla.

Rallit.fin toimittajat Toni HeinonenAki Hietavala ja Ville Hirvonen arvioivat jokaisen pääluokan kuljettajan suorituksen kouluarvosanoin, eli 10 on paras ja 4 heikoin arvosana.

Toni Heinonen

Ott Tänak 9+ (sijoitus: 1.)

Vaisun alkukauden jälkeen Tänak on viimein pystynyt saalistamaan sellaisia tuloksia, joita häneltä on odotettu. Virolainen kävi tasaista kamppailua Ogieria vastaan läpi viikonlopun, vaikkakin lauantai-iltapäivänä ranskalainen pääsi häneltä karkuun. Sunnuntaina Tänak ei suostunut säästelemään vaan keräsi myös päätöspäivältä kovat pisteet. Kruunuksi tuli vielä voitto, kun Ogier kärsi rengasrikon Powerilla. Nyt voidaan sanoa, että Tänak on takaisin mestaruustaistossa!

Sebastien Ogier 9 (sijoitus: 2.)

Ogier ajoi jälleen tasollaan ja napsi lauantai-illalta isoimmat pisteet. Multimestarin upeaa viikonloppua kuitenkin himmensi hieman se, ettei hän tälläkään kertaa hyökännyt täysillä sunnuntain pisteiden kimppuun. Päätöspätkän rengasrikko oli harmillinen ja maksoi hänelle kokonaiskilpailun voiton ja pari lisäpistettä. Kaikkiaan kuitenkin kiitettävää suorittamista ranskalaiselta.

Dani Sordo 8 (sijoitus: 3.)

Sordo tietää tarkalleen, mikä hänen tehtävänsä on Hyundailla: ajaa varmasti omalla tasollaan ja tarjota tulitukea tallin ykköstähdillä. Nyt tuelle oli tarvetta, kun Thierry Neuville lipsautti ulos tieltä. Sordolta ei nähty ilmiömäisiä pätkäaikoja, mutta espanjalaiskonkari toi kalusto ehjänä maaliin ja nousi palkintokorokkeelle. Paljoa enempää ei voisi pyytää.

Elfyn Evans 7- (sijoitus: 4.)

Walesilainen oli jälleen kisan alussa hukassa. Vauhti ei riittänyt avauspäivänä edes teitä aurannutta Neuvillea vastaan. Evansin kannalta positiivista oli se, että hän pystyi hieman saavuttamaan Neuvillea MM-taistossa, kun belgialainen sortui virheeseen. Sardinian ja Portugalin tekniset rallit olivat kuitenkin kaikkiaan tuskaisia Evansille. Nyt hänen pitäisi löytää parempi luotto autoon, kun siirrytään vauhdikkaampiin kisoihin.

Gregoire Munster 5½ (sijoitus: 5.)

Munsterin rallista ei jäänyt paljoakaan kerrottavaa. Hän piti auton tiellä ja pääsi maaliin ilman keskeytystä, mutta keltanokka antaa vauhdissa vielä aivan liikaa tasoitusta. Tästä kertoo paljon se, että WRC2-luokan voittanut Sami Pajari pystyi ajamaan lähes tasatahtia koko viikonlopun luxemburgilaisen kanssa.

Adrien Fourmaux 6½ (sijoitus: 15.)

Fourmaux aloitti kisan vahvasti, mutta perjantain päätteeksi hänelle tuli harmillinen keskeytys teknisen vian vuoksi. Tästä ranskalaista ei voi syyttää. Hänellä oli edellytykset kamppailla jälleen hyvästä tuloksesta, mutta kuten useasti on todettu, ralli on raaka laji. Sunnuntain hyökkäys jäi Fourmaux’lta hieman piippuun, mutta jokunen piste tuli sentään tilille.

Takamoto Katsuta 6½ (sijoitus: 35.)

Katsutan arvosteluteksti voisi olla käytännössä sama kuin Fourmaux’lla: kisan alkupuolella ajoi odotetulla tasolla ja oli mukana taistossa palkintosijoista. Mutta lauantai jäi häneltä kesken niin ikään teknisten murheiden vuoksi. Japanilainen keräsi sunnuntailta lopulta yhtä monta pistettä kuin Fourmaux, joten sama arvosanakin lienee paikallaan.

Thierry Neuville 5½ (sijoitus: 41.)

Avauspäivän jälkeen näytti siltä, että auraajan paikalta ralliin startannut Neuville voisi saada vähintäänkin loistavan torjuntavoiton Välimeren saarelta. Lauantaina Neuville pisti hyökkäysvaihteen silmään, mikä lopulta koitui hänen kohtalokseen, ja Hyundai valui hitaassa mutkassa ulos tieltä. Se oli nolo ja arvokkaita pisteitä maksanut moka, josta on pakko rokottaa rankalla kädellä myös arvosanassa. Sunnuntaina belgialainen onnistui kuitenkin huikeassa tempussa: hän veti pätkillä kärkiautona, mutta otti täydet 12 pistettä päätöspäivältä.

Aki Hietavala

Ott Tänak 9+

Tätä MM-sarja on kaivannut. Virolaiskuski on vihdoin noussut ainakin lähemmäksi omaa huipputasoaan. Portugalin kakkostilan perään nyt napsahti voitto. Vaikka ykköstila tulikin pienen onnenkantamoisen kautta, pystyi Tänak hiipimään aivan Ogierin kantaan sunnuntaina, mikä mahdollisti nousun ykköseksi Ogierin rengasrikon jälkeen. Viikonlopun isoin pistepotti Tänakille.

Sebastien Ogier 9-

Lähellä oli kolmen voiton putki Ogierille, mutta nyt ei onni ollut mukana loppuun saakka. Ogier kuitenkin jälleen podiumilla, mikä on osa-aikakuskille kiitettävä tulos. Nyt pitäisi kuitenkin alkaa saalistamaan pisteitä myös sunnuntaisin tallia varten. Esimerkiksi Sardiniassa Ogier sai sunnuntailta yhteensä vain neljä pistettä.

Dani Sordo 9

Jälleen huipputyötä Hyundain konkarilta. Osa-aikakuskina Sordo on elementissään. Kolmostila, vaikkakin aikaero kärkeen oli iso, on kova saavutus. Hyundain kannalta tärkeintä oli, että Sordo piti Toyotan Elfyn Evansin takanaan 12 sekunnin marginaalilla. Sordo ei missään nimessä loistanut, mutta ei kolmoskuskin tarvitsekaan. Espanjalainen on täydellinen tiimipelaaja.

Elfyn Evans 6

Neljäs tila voi kuulostaa kelvollisesta, mutta olihan walesilainen aivan yössä jälleen. Vauhti ei riittänyt lähellekään kärkeä. Myös supersunnuntain pisteissä ja Power Stagella Evans hävisi pahimmille kilpakumppaneilleen mestaruustaistossa. Kesän nopeissa soraralleissa Evansin on pakko tehdä ryhtiliike.

Gregoire Munster 6

Luxemburgilaisen vauhti on kouluarvosanoilla hylätyn luokkaa. Kuutonen kuitenkin siitä, että pääsi sentään tällä kertaa maaliin ilman ulosajoa. Ero kärkeen lähes seitsemän minuuttia ilman suurempia ongelmia. Kilpaili Sami Pajaria vastaan, tosin suomalaisella oli allaan Rally2-auto. Se kertoo kaiken olennaisen. Munsterin kyvyt eivät riitä.

Adrien Fourmaux 7

Kaksi ensimmäistä erikoiskoetta perjantaina näyttivät hyvältä. Sitten vaikeudet alkoivat. Ensin tuli rengasrikko ja perjantai-illan viimeisellä pätkällä matka jäi jo kesken teknisen vian takia. Lauantaina Fourmaux kärsi jälleen tekniikasta aamulla, mutta iltapäivällä tasaisemmissa olosuhteissa nakutteli hyviä pätkäaikoja. Sunnuntailta sai muutaman pisteen.

Takamoto Katsuta 7

Tuttu kaava Katsutan osalta. Lupauksia antavaa vauhtia oli, ja kolmostila vähintään haarukassa. Tällä kertaa japanilainen ei keskeytykselleen lauantaina mitään voinut. Voimansiirtovika ja Katsutan oli tyytyminen sunnuntain jämäpisteisiin.

Thierry Neuville 7

Jos katsotaan vain lauantain käsittämätöntä munausta, niin hylätty olisi oikea arvosana. Tyhmä virhe tilanteessa, jossa belgialaisen olisi pitänyt vain varmistella kolmatta sijaansa. Pelasti sekä kisaansa että mainettaan ajamalla huikean sunnuntain. Ensimmäiseltä lähtöpaikalta koko porukan nopein ja täydet viisi pistettä myös Powerilta. Yhteensä 12 pistettä pelasti paljon.

Ville Hirvonen

Ott Tänak 9

Virolaiselta erittäin kaivattu onnistuminen. Vauhti on löytynyt kesän korvilla. Selvisi rajuista olosuhteista ilman suurempia ongelmia ja käytti Sebastien Ogierin sunnuntain nukahtamisen hyväkseen ja nappasi kauden ensimmäisen voittonsa. Tätä Ottia on jo ehditty kaipaamaan!

Sebastien Ogier 7

Osa-aikaiskuljettaja ajoi jälleen vahvan viikonlopun, mutta sunnuntain varmistelu maksoi lopulta voiton. Toki myös rengasrikko pilasi paljon. Menetti voiton katkeralla tavalla, mutta sai lopulta, mitä ansaitsi. Onkohan ranskalainen multimestari vieläkään täysin ymmärtänyt uuden pistesysteemin merkitystä?

Dani Sordo 8

Ei pysynyt Ogierin ja Tänakin vauhdissa, mutta ajoi muutoin hyvän viikonlopun ja toi Hyundaille arvokkaita pisteitä valmistajien MM-taistelussa.

Elfyn Evans 6

Neljännestä tilasta ei voi hirveästi kehua. Menetti kuljettajien MM-sarjan kakkospaikan Tänakille, eikä pystynyt riittävästi auttamaan Toyotaa valmistajien MM-taistelussa. Tallipomo Jari-Matti Latvala sen sanoi suoraan: walesilaisen pitää terästäytyä.

Gregoire Munster 5

Yleiskilpailussa hyvä sijoitus, mutta se johtui lähinnä muiden virheistä. Oli jopa Rally2-autojen kanssa ajoittain vaikeuksissa. Munsterin ura pääluokassa uhkaa jäädä kovin lyhyeksi.

Adrien Fourmaux 8

Näytti jälleen vauhtinsa. Ranskalainen oli ensimmäisten parin erikoiskokeen jälkeen kolmantena, mutta sitten tuli rengasrikko ja lopulta keskeytys tekniseen vikaan. Ilman ongelmia Fourmaux olisi jälleen kamppaillut hyvistä sijoituksista myös Sardiniassa, mutta onnetar näytti nyt nurjan puolensa. Vauhti kuitenkin riitti taas kärjen vauhtiin haastavissa olosuhteissa ja sen takia Fourmaux ansaitsee hyvän arvosanan.

Takamoto Katsuta 6

Oli rallissa kolmantena, kun ongelmat alkoivat. Kärsi lauantaina vaihdelaatikon ongelmista ja joutui keskeyttämään. Japanilainen on väläytellyt potentiaaliaan, mutta se viimeinen hyppy lajin absoluuttiselle huipulle antaa vielä edelleen odottaa itseään.

Thierry Neuville 6

Todella ikävä virhe pilasi rallin paikassa, missä ulosajon ei olisi pitänyt tapahtua. Tuli mieleen, että näinkö se mestaruussauma taas katoaa silmistä, mutta toisaalta uusi pisteenlaskusysteemi pelasti belgialaisen. Oli supersunnuntain nopein, millä saa hieman anteeksi.

Lue myös nämä