Mikä muuttuu rallin MM-sarjassa? FIA vastasi videolla

Kansainvälinen autoliitto FIA julkisti hiljattain pitkän tiedotteen, missä laitettiin rallin ykkösluokan säännöt uusiksi.
Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä Ruotsin MM-rallissa helmikuussa. Kuva: Red Bull Content Pool/Jaanus Ree
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Jo ensi kaudella Rally1-autoissa käytetyt hybridiyksiköt lentävät romukoppaan. Sen lisäksi kuristinta pienennetään eli moottorin ilmanottoa vähennetään. Myös Rally1-auton aerodynaamisia ominaisuuksia vähennetään muun muassa pienentämällä takasiipeä.

Samalla Rally2-autoihin on lunastettavissa niin kutsuttu WRC-paketti, jonka myötä näillä kilpureilla voidaan haastaa ykkösluokan autot rallin MM-sarjassa kausilla 2025-26, kunnes kokonaan uudet säännöt astuvat voimaan vuonna 2026. WRC-pakettiin kuuluu muun muassa ilmanoton lisääminen moottorissa ja isompi takasiipi.

Tämä kaikki on melkoinen sekametelisoppa, josta vain lajiin vihkiytyneet seuraajat ovat kartalla. Ehkä juurin sen vuoksi Kansainvälinen autoliitto FIA julkaisi keskiviikkona sosiaalisen median alustoillaan videon, jonka on määrä selvittää asia yksinkertaisemmin.

Tarkoitus on ainakin hyvä. Tällä hetkellä rallin MM-sarjan ykkösluokka kärsii autojen eli valmistajien puutteesta. Pikaensiavulla eli WRC-paketilla toivotaan mahdollisesti Skodan ja Citroenin mukaan tulemista kuninkuusluokkaan. Näin ollen myös yksityiskuskien mahdollisuudet kisata rallin MM-sarjan ykköstähtiä vastaan parantuisi.

Nähtäväksi jää, miten hyvin säännöt toimivat käytännössä. FIA:n on määrä nuijia lopulliset tekniset säännöt läpi kesäkuun kokouksessaan.

Rallin MM-sarja jatkuu Keniassa legendaarisella Safari-rallilla viikon kuluttua.

Lue myös nämä

  • Uusimmat