KSML: Rallin MM-sarjaan tulossa kaksi uutta eurooppalaista kilpailua?

Rallin MM-sarja saattaa tehdä uusia aluevaltauksia ensi kaudella.
Sebastien Loeb
Sebastien Loeb vauhdissa Kyproksen MM-rallissa vuonna 2009. Kuva: GEPA pictures/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarjan promootioyhtiö ja Kansainvälinen autoliitto FIA työstävät parhaillaan ensi vuoden kalenteria. Suunnitelmissa on, että kaudella 2023 ajetaan yhteensä 14 osakilpailua, joista kahdeksan Euroopassa ja kuusi Euroopan ulkopuolella.

Kalenteriin riittää tunkua, sillä ainakin Euroopasta löytyy enemmän halukkaita rallijärjestäjiä kuin paikkoja. Varmaa on se, että kisaohjelmasta jää rannalle ikonisiakin ralleja.

Keskisuomalainen kertoo Suomen MM-rallin virallisessa kisaoppaassa, että lehden tietojen mukaan Portugalin ja Katalonian rallit olisivat vaarassa menettää MM-arvonsa. Lehden mukaan Kypros ja Latvia olisivat sen sijaan nousemassa uusina eurooppalaisina kisoina MM-sarjaan.

Kypros ei tosin ole täysin uusi tuttavuus MM-sarjassa. Välimeren saarella on ajettu MM-pisteistä kahdeksan kertaa 2000-luvun alussa, viimeksi vuonna 2009.

Latvia ei ole sen sijaan isännöinyt koskaan aiemmin rallin MM-sarjan osakilpailua, mutta se on kuulunut EM-sarjaan viime vuodet. Latvia on ollut mukana MM-sarjan kalenterispekulaatioissa koronapandemian puhkeamisesta lähtien.

Rallin MM-sarjan promootioyhtiön tapahtumapäällikkö Simon Larkin kertoi Keskisuomalaiselle, että ensi kaudella MM-sarjan on tarkoitus kattaa kaikki maanosat Etelämannerta lukuun ottamatta.

– Olemme päättäväisesti menossa Lähi-itään ensi vuonna ja olemme käyneet hyviä keskusteluja MM-rallin järjestämisestä Pohjois-Amerikassa ensi vuonna tai vuonna 2024. Tavoitteena on, että MM-sarjaa ajetaan sekä Pohjois-Amerikassa että Etelä-Amerikassa, Larkin sanoi.

Lähi-idästä rallikalenteriin on tyrkyllä Saudi-Arabia. Huomattavaa on se, että FIA:n nykyinen puheenjohtaja Mohammed bin Sulayem on voittanut Lähi-idän rallimestaruuden 14 kertaa.

– Meillä on mahtava lumiralli Ruotsissa, raastavat sorarallit Sardiniassa ja Kreikassa, fantastinen asvalttiralli Kroatiassa ja nopea sorakisa Suomessa. Mutta meiltä puuttuu MM-sarjasta aavikkorallin tyyppinen kilpailu, Larkin perusteli.

Larkinin mukaan MM-sarjan ensi vuoden kalenteri pyritään julkistamaan elokuun aikana.

Lähde: Keskisuomalaisen virallinen kisaopas

Katso alapuolelta Viron MM-rallin kooste.

Lue myös nämä

  • Uusimmat