Kommentti: Miksi Citroen potki pois ykköskuskinsa – ja oliko siinä järkeä?

Kris Meeke
Kris Meeke. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Citroenin rallitiimin antamat potkut Kris Meekelle tuntuivat ensi alkuun erittäin rajulta päätökseltä.

Citroen ilmoitti torstai-iltana, ettei Meeke aja enää tallissa. Syynä olivat rajut ulosajot, joista viimeisin tapahtui viime viikonloppuna Portugalin MM-rallissa. Tallipomo Pierre Budar arvioi kisan jälkeen, että Citroenin C3 WRC -auton suunnittelu todennäköisesti pelasti Meeken ja kartanlukija Paul Naglen hengen.

Meeke, 38, on ajanut suurimman osan ammattilaisurastaan PSA-konsernin väreissä. Vuodesta 2013 Citroenilla kilpailleen Meeken asema tallissa sementoitui pari vuotta sitten, jolloin ranskalaistiimi sorvasi pidemmän sopimuksen kuljettajan kanssa, ja lisäksi Meeke otti päävastuun tallin uuden WRC-auton testaustyöstä.

Tällä kaudella Meeken piti olla ainoa Citroen-kuljettaja, joka kilpailee jokaisessa MM-rallissa. Mutta toisin kävi, kenkää tuli.

Meeke on huippunopea kuljettaja, mutta viime vuosina kokeneelle kuljettajalle on sattunut myös lukuisia virheitä. Viime vuonna hän ei päässyt ajamaan Puolan MM-osakilpailussa, koska Citroen hyllytti hänet heikkojen tulosten vuoksi.

Tällä kaudelle Meeke nappasi yhden palkintokorokepaikan Meksikossa. Ruotsissa tuli keskeytys ja Korsikalla rytisi, kun kartturi Nagle luki väärän nuotin kuljettajalle. Portugali oli viimeinen niitti Meeken Citroen-uran jatkolle.

https://twitter.com/RallyingUK/status/997801447663292418

Citroen jäi viime vuonna viimeiseksi valmistajien MM-sarjassa ja parhaillaankin tiimi pitää hallussaan jumbosijaa. Talli perusteli Meeken potkuja useilla onnettomuuksilla, joilla olisi voinut olla vakavia seuraamuksia. Perusteluissa on itua. Mutta totuus on se, että Citroen tarvitsee ykköskuljettajan, joka pystyy tasaisesti tekemään tulosta ja keräämään pisteitä MM-sarjaa varten. Meeke ei siinä onnistunut.

Täksi kaudeksi Citroen ei löydä huippukuljettajaa pois potkitun ykköspilottinsa tilalle. Talli kertoi tiedottavansa myöhemmin loppukauden kokoonpanostaan, mutta todennäköisesti keikkakuskina hommia Citroenille tehnyt Mads Östberg pääsee säännöllisesti C3 WRC:n puikkoihin. Sebastien Loeb on ajanut tällä kaudella kaksi osakilpailua Citroenilla ja on mukana vielä lokakuussa Kataloniassa, mutta näillä näkymin rallicrossiin keskittyvä konkari ei aja enempää MM-ralleja.

Vielä lopuksi…

Meeken potkuissa oli myös surkuhupaisia piirteitä. Meeke julkaisi torstai-iltana Facebookissa pitkän päivityksen, jossa hän kertoi odottavansa kahden viikon kuluttua ajettavaa Sardinian MM-rallia.

– On hienoa nauttia Citroen Racingin tallipäällikön Pierre Budarin tuesta. Hän on tukenut koko ajan minua ja Paulia, Meeke kirjoitti.

Vain kahdeksan minuuttia myöhemmin Citroenilta saapui tiedote Meeken sopimuksen päättymisestä. Ilmeisesti Meekellä ei ollut ennakkoon mitään käryä kohtalostaan.

Lue myös nämä

  • Uusimmat