Kilpailunjohtajalta poikkeuksellinen varoitus MM-rallissa

Rallin MM-kausi jatkuu tällä viikolla Kreikassa, missä sää muuttuu dramaattisesti jo maanantaina.
Thierry Neuville
Thierry Neuville vauhdissa Kreikan MM-rallissa syyskuussa 2022. Kuva: Romain Thuillier/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Vielä viikonloppuna Akropolis-rallin maisemissa nautittiin aurinkoisesta hellesäästä. Useampi rallitähti julkaisi vielä sunnuntaina Loutrakista ”postikorttikuvia” merellisistä maisemista, missä lämpötila huiteli yli 30 asteessa.

Seuraavina päivinä Loutrakissa ja Akropolis-rallin keskuspaikkana toimivassa Lamiassa aurinko ei enää porota täydellä teholla. Sen sijaan alueella sataa rankasti, minkä vuoksi Akropolis-rallin kilpailunjohtaja on antanut poikkeuksellisen varoituksen.

Ennusteiden mukaan esimerkiksi Lamiassa saattaa sataa vettä jopa 200 millimetriä maanantain, tiistain ja keskiviikon aikana. Mikäli ennusteet toteutuvat, vettä ropisee kolmessa päivässä taivaalta yli neljä kertaa enemmän kuin keskimäärin koko syyskuussa Lamian seudulla.

– Sääennusteiden mukaan rallialueen yli menee runsaita sateita ja mahdollisesti myrskyjä ensi viikolla. Kisajärjestäjät seuraavat jatkuvasti erikoiskokeiden kuntoa ja valmistelevat varasuunnitelmia, mikäli nuotitusta ei pystytä suorittamaan suunnitellusti, kilpailunjohtaja Anita Passalis tiedotti sunnuntai-iltana.

Erikoiskokeiden nuotitus käynnistyi maanantaina Loutrakin seudulla, missä vielä aamulla paistoi aurinko. Alueelle on luvattu sateita iltapäivälle, mutta ei yhtä rajuja kuin pohjoisemmaksi Lamiaan tiistaiksi ja keskiviikoksi. Autokunnat nuotittavat lähempänä Lamiaa kulkevat erikoiskokeet tiistaina ja keskiviikkona.

Vaarana on, että rajut sateet ja myräkät voivat tehdä tuhoja Akropolis-rallin soraerikoiskokeille ja aiheuttaa tulvia. Tämä voi puolestaan johtaa erikoiskokeiden lyhentämiseen tai jopa niiden perumiseen.

Poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi kilpailunjohtaja kehotti kilpailijoita ja tiimejä varmistamaan huoltotelttansa ja muut rakennelmansa Lamian huoltoalueella. Tallit eivät saa jättää huoltopisteitään miehittämättä, jotta alue pystytään pitämään turvallisena mahdollisen rajuilman iskiessä.

Kuuntele alta Rallipodin uusin jakso, jossa Toyotan tallipomo Jari-Matti Latvala tekee paljastuksen Kalle Rovanperän sopimusneuvotteluiden kulisseista. Muista myös pistää Rallipodi tilaukseen Spotifystä täältä. Juttu jatkuu upotuksen alla.

Sään on ennustettu muuttuvan aurinkoisemmaksi ensi viikonlopuksi, jolloin kuljettajat pääsevät vauhtiin erikoiskokeilla. Kilpailun avaava yleisöerikoiskoe ajetaan torstai-iltana Ateenassa, ja kunnon ”metsäpätkille” päästään perjantaina.

Pari viikkoa sitten Akropolis-rallin yllä oli toisenlaisia uhkakuvia. Kuivien olosuhteiden vuoksi rallin alueella oli korkea riski maastopaloille, mutta tämän viikon sateiden myötä uusien palojen syttymisvaaraa ei enää ole.

Lue myös: Kalle Rovanperä aloitti ”maailmankiertueensa” – kertoi samalla hyvän uutisen

Katso alta Kreikan Akropolis-rallin ennakko.

Lue myös nämä

  • Uusimmat