Jari Huttuselle uran ensimmäinen asvalttirallin voitto – ”Ajo oli välillä vähän tahmeaa”

Jari Huttunen
Jari Huttunen. Kuva: RSMP.pl

Lauantaina päättynyt Puolan mestaruussarjaan kuuluva Rzeszowski-ralli sujui suomalaiskomennossa, kun Kiuruveden Jari Huttunen nappasi kisan voiton.

Puolalaisen B2Rallyn Hyundai i20 R5-autolla kilpaileva Huttunen voitti kartanlukijansa Mikko Lukan kanssa kisan 8,6 sekunnin erolla isäntämaan Skoda-kuljettaja Grzegorz Grzybiin. Kisan kolmanneksi ajoi Hyundailla kilpaileva Puolan Marcin Słobodzian, joka hävisi Huttuselle 53,7 sekuntia.

26-vuotias Jari Huttunen on ralliuransa aikana napsinut useita luokkavoittoja asvaltilta, mutta Rzeszowski-rallin voitto oli ensimmäinen yleiskilpailun voitto kestopäällysteellä ajetusta rallista, joten mies oli maalissa tyytyväinen.

– Tulos on hyvä, vaikka ajo oli välillä vähän tahmeaa. Paikallisten kuljettajien vauhti oli kotimaisemissa odotetusti ihan hyvällä tasolla hiukan samoin kuin vaikkapa kotoisessa rallin SM-sarjassa. Kovaa sielläkin saa mennä, jos tulee sinne ulkomailta ajamaan.

Huttunen aloitti yhdeksän erikoiskokeen mittaisen rallin ajamalla kahdelle ensimmäiselle erikoiskokeelle kolmanneksi nopeimmat ajat ja oli ensimmäisellä tauolla toisena, 15,9 sekuntia kisaa johtanutta Grzybiä perässä. Vauhtia verotti ensimmäisillä erikoiskokeilla reistaillut turbon pop off -venttiili, joka saatiin huollossa kuntoon.

Kolmannelle ja neljännelle erikoiskokeelle Huttunen ajoi pohjat ja nousi kisan kärkeen ennen perjantain päätöserikoiskoetta. Se oli lyhyt kaupunkipätkä, jossa Huttunen sai viiden sekunnin aikasakon osuttuaan reittimerkkinä olleeseen kartioon. Aikarangaistuksen myötä hän putosi kisan toiseksi, neljän sekunnin päähän johtoon palanneesta Grzegorz Grzybistä.

– Pop off -venttiilin temppuilu korjaantui ensimmäisessä huollossa, mutta kartioon osuminen oli vähän mystinen juttu. Emme sitä itse noteeranneet. Lauantaille jäi vähän kirittävää, suuria riskejä ei otettu vaan yritettiin tulla ehjästi.

Lauantaina Rzeszowski-rallissa ajettiin neljä erikoiskoetta ja Huttunen lähti ajamaan kärkipaikkaa takaa. Kahdella ensimmäisellä erikoiskokeella hän nousi 2,6 sekunnin päähän kärjestä ja käänsi rallin itselleen kolmannella erikoiskokeella kellottaen sinne selvän 9,8 sekunnin pohja-ajan. Maalissa hän pääsi juhlimaan voittoa 8,6 sekunnin turvin.

– Asvalttivauhti alkaa olla ihan hyvällä tasolla kesän kisojen myötä. Tässä kisassa reitti oli mielestäni haastava, sillä tien pito vaihteli koko ajan ja sen kanssa piti olla tarkkana. Muutenkin pätkät olivat hiukan luonteettomia ajettavia. On mukava päästä parin viikon päästä Louna-Eesti rallissa jälleen myös soralle pitkän tauon jälkeen.

Jari Huttusen ja Mikko Lukan kilpailukausi jatkuu 22. – 23.8. ajettavalla Louna-Eesti rallilla sekä 4. – 6.9. kilpailtavalla Viron MM-ralli. Louna-Eesti rallissa hän ajaa Hyundain tehdastiimin R5-autolla ja MM-rallissa jälleen B2Rallyn autolla.