91-vuotias kuljettaja tekee rallin MM-sarjan historiaa Safari-rallissa

Sobieslaw Zasada
Sobieslaw Zasada. Kuva: Janek Zdzarski
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tämän viikon Kenian MM-rallissa tehdään historiaa, kun mukana on puolalainen 91-vuotias Sobieslaw Zasada.

Zasada palaa MM-sarjaan 19 vuoden tauon jälkeen. Puolalainen on kautta aikain vanhin MM-ralliin osallistunut kuljettaja. Vuosina 1966-67 ja 1971 EM-sarjan mestaruuden voittanut Zasada ajaa Keniassa M-Sportin Ford Fiesta Rally3:lla.  Kartturina toimii maanmies Tomasz Boryslawski.

– Onhan tämän tietenkin valtava haaste. Tavoite on ihan puhtaasti vain päästä maaliin, Zasada kertoo.

Sobieslaw Zasada
Sobieslaw Zasada Safari-rallissa vuonna 1997. Kuva: Zasadan kotiarkisto

Aktiiviurallaan Zasada edusti Steyria, Puchia, Porschea, BMW:tä ja Mercedes-Benziä. Safari-rallissa todellinen konkari on ollut mukana aiemmin kahdeksan kertaa. Viimeksi puolalainen nähtiin mukana vuonna 1997, jolloin hän ajoi Mitsubishi Lancerilla 12. sijalle. Kartturina toimi vaimo Ewa. 

– Olen aina pitänyt Safaria fantastisena kisana. Palaan takaisin, koska haluan nähdä, miltä ralli näyttää nykyformaatissa. Se on silti varmasti haaste, Zasada summaa. 

Osallistujalistalta löytyy myös Zasadan lapsenlasi Daniel Chwist, joka ajaa Ford Fiesta Rally2:lla. Zasadan kilpuri Fiesta Rally3 debytoi MM-sarjassa vasta pari kuukautta sitten Kroatiassa.

Ensimmäistä kertaa puolalaisikoni oli Safari-rallissa mukana vuonna 1969, jolloin kisaformaatti oli hyvin kaukana nykyisestä. 

– Ne olivat ihan eri ralleja kuin nykyään. Pisin Safari-ralli vuonna 1972 oli 6 480 kilometriä pitkä. Olin silloin toinen.  Voittaja tuli maaliin yli yhdeksän tuntia aikataulua jäljessä. Ajoin kolme päivää ja kolme yötä putkeen. Siinä vaiheessa teen juomisesta oli apua, Zasada muistelee.

-Siihen aikaa rallit olivat ainakin kolme tai neljä kertaa vaikeampia kuin mitä nykyään kestävyyden ja olosuhteiden vuoksi. 

MM-sarjan edellinen ikänestori on norjalainen Leif Vols-Johansen, joka ajoi vuonna 1994 Monte Carlossa ollessaan 82-vuotias. Vuotta myöhemmin mies palasi vielä Monteen kartturina. 

Kenian MM-ralli on tämän vuoden MM-sarjassa kuudes osakilpailu. Kisa starttaa Nairobista torstaina ja päättyy Naivashaan kolme päivää myöhemmin.

Sobieslaw Zasada
91-vuotias Sobieslaw Zasada Ford Fiesta Rally3:n ratissa. Kuva: Janek Zdzarski

Katso alapuolelta, mitä Kenian MM-rallissa on luvassa. 

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,382062″ ap mute ]

Lue myös nämä

  • Uusimmat