Vasta 14-vuotias kuskilupaus teki suomalaista rallihistoriaa

Tuukka Kauppinen ja Veli-Pekka Karttunen
Tuukka Kauppinen (oik.) ja Veli-Pekka Karttunen. Kuva: Merita Mäkinen
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kauden 2021 ensimmäinen rallin Suomen mestaruus ratkesi lauantaina, kun Tuukka Kauppinen varmisti alle 18-vuotiaiden nuorten luokan tittelin Askolan Granit -rallissa.

Vasta 14-vuotias Kauppinen otti Keravalla vakuuttavan voiton. Honda Civicillä kilpaileva Kauppinen tykitti yli puolen minuutin pohja-ajan heti ensimmäisellä erikoiskokeella, minkä jälkeen hän pystyi ottamaan varman päälle kolmella viimeisellä pätkällä.

Nuoret ovat ajaneet tällä kaudella neljä osakilpailua, joista Kauppinen on voittanut kolme.

– Heti ykkösellä saatiin tehtyä reilu pohja-aika ja sen myötä voitiin jo varmistella loput kolme erikoiskoetta. Paljon on tehty töitä tämän mestaruuden eteen, videoita katseltu ja ajettu, laukaalainen Kauppinen tunnelmoi tiedotteessa.

Ensi viikolla 15 vuotta täyttävä Kauppinen teki samalla suomalaista rallihistoriaa. Nuorten SM-luokkaa (entinen Nuorten Cup) on ajettu vuodesta 2014 saakka ja Kauppinen on tähänastisista mestareista nuorin. Huomionarvioinen seikka on myös se, että kukaan ennen Kauppista ei ollut voittanut debyyttikaudellaan luokan mestaruutta.

Luokan toinen Keravalla oli kotikisaansa ajanut Justus Räikkönen, joka jäi lopulta 35 sekuntia Kauppisesta. Kolmanneksi nousi Veeti Pulkkinen. Tämä kaksikko ratkaisee myös himmeämpien mitalien kohtalon kauden päätöskilpailussa Kokkolassa.

Kilpailun loppukatsastuksessa hylättiin luokassa toiseksi nopeinta vauhtia pitänyt Jooa Iivari, jonka auto todettiin alipainoiseksi.

Koski palasi voittokantaan junioreissa – Korvola V1600-luokan ripein

Rallin Suomen juniorimestaruusluokkien puolella Riku Koski hallitsi BMW M3 -autollaan tilannetta alusta loppuun ja oli RSJM4-luokan nopein 6,3 sekunnin erolla Iiro Litjoon. Luokassa kolmanneksi ajoi Jaakko Lahtinen, joka jäi reilut 25 sekuntia Kosken loppuajasta.

– Taktiikkana oli olla heti ykkösellä hereillä, kun siellä oli lähes puolet koko kisan kilometreistä. Onnistuttiin ajamaan sen verran eroa, että se kesti loppukisan, Koski kertoi.

V1600-autoilla ajettavassa RSJM1-luokassa Honda Civiciä kuskaava Mika Korvola nappasi luokkavoiton ennen toiseksi ajanutta Ismo Martiskaista, joka oli maalissa lähes 15 sekuntia Korvolaa perässä.

– Hyvin meni kokonaisuudessaan, vaikka kolmas erikoiskoe menikin vähän penkin alle. Hieno reitti ja hieno päivä, Korvola fiilisteli.

RSJM3-luokassa Eetu Kainulainen nappasi voiton ennen Juhani Männikköä. Vielä toisen erikoiskokeen jälkeen toisena ollut Sami Laurila joutui keskeyttämään tekniseen vikaan, joka nosti Topi Kärjen luokan kolmanneksi.

RSJM2-luokassa Markus Latvanen ajoi ainoana maaliin Roope Suomalaisen keskeytettyä ennen kisan toista erikoiskoetta.

Kokonaispisteissä Korvola on edelleen tiukasti kärkipaikalla 67 pisteellä. Koski nousi toiseksi ja on ennen viimeistä osakilpailua 13 pistettä Korvolaa perässä. Juhani Männikkö on pronssissa kiinni 44 pisteellä.

Juniorimestaruussarjan finaali kisataan rallin SM-osakilpailun yhteydessä Kokkolassa 25.-26. syyskuuta.

Lue myös nämä

  • Uusimmat