Toyotalle jälleen kaksoisvoitto MM-rallissa – Kalle Rovanperä nappasi neljä lisäpistettä

Sebastien Ogier
Sebastien Ogier. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT

Toyota pääsi juhlimaan jälleen kaksoisvoittoa rallin MM-sarjassa, kun Kenian osakilpailu ajettiin päätökseen sunnuntaina.

Seitsenkertainen maailmanmestari Sebastien Ogier vankisti paikkaansa MM-sarjan kärjessä, kun hän ajoi voittoon Safari-rallissa, joka palasi MM-kalenteriin 19 vuoden tauon jälkeen. Ogier otti kauden neljännen ykköstilansa 21,8 sekunnin erolla tallikaveriinsa Takamoto Katsutaan, joka nousi ensimmäistä kertaa urallaan palkintokorokkeelle.

Suurin osa WRC-kuljettajista törmäsi ongelmiin haastavan rallin aikana, mutta Katsuta pystyi ajamaan erikoiskokeet läpi ilman ylimääräistä ohjelmaa. Lähes virheetön ajo takasi huipputuloksen Toyotan japanilaiskuljettajalle.

Ogierilla oli teknisiä murheita perjantaina ja ranskalainen putosi jo yli kahden minuutin päähän kärjestä. Hyundain Ott Tänak putosi Ogierin taakse lauantaina, kun virolaisen tuulilasi huurtui sateessa. Ogierin voitto ratkesi sunnuntaiaamun ensimmäisellä pätkällä, jolla kisaa johtaneen Thierry Neuvillen Hyundaista petti iskunvaimennin. Belgialaistähti joutui keskeyttämään rallin kärkipaikalta.

Toyotalle kaksoisvoitto on jo neljäs tällä kaudella. Jari-Matti Latvalan johtama tiimi ei saa kuitenkaan maksimipisteitä valmistajien MM-sarjaan, sillä Katsuta ei edusta Toyotan tehdastallia. Rallissa kolmanneksi sijoittunut Tänak kerää Hyundaille kakkossijan pisteet MM-taulukkoon.

M-Sport Fordin Adrien Fourmaux ja Gus Greensmith selvittivät viikonlopun kaikki erikoiskokeet ja kuittasivat sijat neljä ja viisi. Toyotan Kalle Rovanperä sijoittui puolestaan kuudenneksi 11 minuuttia kärjelle jääneenä.

Rovanperä oli perjantaina mukana rallin kärkikamppailussa, mutta suomalaiskuljettajan meno tyssäsi pehmeään hiekkaan. Toyota jäi jumiin keskelle tietä, ja lopulta Rovanperä joutui jättämään perjantain viimeisen erikoiskokeen kesken. Rovanperälle mätkäistiin kymmenen minuutin aikasakko ajamatta jääneestä pikataipaleesta.

Rovanperä sai kuluvaan kauteen hyvän alun ja johti jopa MM-sarjaa helmikuun lopussa ajetun Rovaniemen MM-rallin jälkeen. Sittemmin Rovanperä on kokenut takaiskun toisensa jälkeen – hänelle on tullut keskeytykset jo neljässä perättäisessä MM-rallissa, mutta Keniassa hän ylsi sentään pistesijoille aikasakostaan huolimatta.

Lisäksi Rovanperä nappasi neljä lisäpistettä kilpailun päättäneeltä Power Stage -erikoiskokeella, jolla hän paahtoi toiseksi nopeimman ajan. Hän jäi vain 0,7 sekuntia Tänakin pohjista.

Ogierilla on MM-sarjassa tukeva 34 pisteen etumatka tallikaveriinsa Elfyn Evansiin, kun kausi on puolivälissä. Evans keskeytti kertaalleen Safari-rallissa ja sijoittui lopulta kymmenenneksi.

Kolmantena taulukossa keikkuva Neuville on jäänyt Ogierista jo 56 pistettä ja Tänak 64 pistettä. Katsuta on MM-sarjassa viidentenä Tänakin tuntumassa.

Rovanperä pitää hallussaan MM-sarjan kuudetta sijaa, kun takana on kuusi osakilpailua. Eroa Ogieriin on kertynyt 77 pistettä. Toyota johtaa puolestaan valmistajien MM-sarjaa 59 pisteen marginaalilla Hyundaihin.

Rallin MM-sarja jatkuu heinäkuun puolivälissä, kun pisteistä ajetaan Viron nopeassa soraosakilpailussa.