Suninen hakee voittoa: Heti on mentävä niin kovaa kuin vehkeet kulkevat!

Teemu Suninen
Teemu Suninen. Kuva: Timo Anis.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

WRC2 -luokan voitto on Teemu Sunisen ainut tavoite Walesin MM-rallissa. Voitolla sinetöityisi myös MM-hopea viime vuoden tapaan.

Wales on ollut Suniselle menestyksekäs heti alkumetreistä asti. Vuonna 2015, osallistuessaan kilpailuun ensimmäistä kertaa Suninen ja kartanlukija Mikko Markkula kiidättivät Skoda Fabia S2000:n luokan ykköseksi, vaikka haastajilla oli alla jo huomattavasti modernimmat R5-autot.

Oppireissu muuttui tuolloin onnenhetkeksi, mutta tällä kertaa haasteesta ei ole pulaa. Mukana Sunista vauhdittamassa on luokan maailmanmestaruuden jo Saksan osakilpailussa varmistanut Pontus Tidemand, tallikaveri sekä tukku muita kovia nimiä, joita Suomestakin useita.

Suninen kellotti torstaiaamun testierikoiskokeella WRC2 -luokan nopeimman ajan, ja lähti keskittymään illan avauserikoiskokeeseen hyvillä mielin.

– Testipätkä on vain testipätkä, ei siinä ihmeitä. Hyvä fiilis on autosta ja säädöistä. Normaalilta Walesilta tämä muutoin vaikuttaa. Vettä tuli paljon aiemmin viikolla, mutta ilmeisesti keli on nyt kuivumaan päin. Tällä saarella tosin voi sataa milloin vain.

Osallistujalistaa tutkimalla voi todeta Walesin olevan erittäin tasokas kilpailu. Haastajista ei ole pulaa, mutta se ei varsinaisesti ole uusi tilanne Suniselle, joka ajaa parhaillaan paitsi kisakohtaisista tuloksista, myös tulevaisuudestaan ralliautoilijana.

– Kova haaste tulee ainakin oman tiimin kuljettajilta ja muutamalta Skodalta. En ole vielä sellaiseen MM-ralliin startannut, että voisi katsella hetken toisten vauhtia. Niin monta kuljettajaa janoaa WRC-paikkoja, ettei ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä heti ajamaan niin paljon kuin vehkeet kulkevat.

Vaikka Walesissa ajetaan soralla, ei pinta ole millään muotoa perinteistä irtopinnalla ajettavan kilpailun kaavaa noudattavaa. Nelivetoisellakin autolla ralli on enemmän tai vähemmän selviytymistaistelua, jossa virheettömyys tietää usein sijoitusta korkealla tuloslistalla.

– Jos on hitaampaa, silloin pinnan vaihtelut ehtii nähdä ja reagoida niihin. Kisassa on myös tosi nopeita osuuksia, joissa ei ehdi tehdä mitään, jos havaitsee mutaa yllättävässä paikassa. Ne paikat on vain koetettava saada tarkasti nuottiin, vaikka keli ehtiikin nopeasti muuttua täällä, Suninen tietää.

Lue myös nämä

  • Uusimmat