YLE: Toyotan WRC-tallin hulppealle hankkeelle rajusti takapakkia

Toyotan WRC-tallin Jyväskylään kaavailema teknologiakeskushanke on vastatuulessa.
Kuvituskuva
Kuvituskuva: Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Yleisradio uutisoi torstaina, että hankkeesta on tehty valitus. Jyväskylän rakennus- ja ympäristölautakunta myönsi toukokuussa moottoriurheiluradalle ympäristöluvan. Valitusaikaa oli 19. kesäkuuta saakka ja määräaikaan mennessä niitä tuli yksi.

Valituksen mukana pohjavesien pilaantumisriski on analysoitu puutteellisesti. Valitus tullaan käsittelemään Vaasan hallinto-oikeudessa. Jyväskylän ympäristösuojelupäällikkö Petteri Ahonen arvioi Ylen jutussa, että valitusprosessi voi viivästyttää Toyotan hanketta peräti vuodella. Ilman valitusta rakennustöihin olisi päästy jo tänä kesänä.

Toyotan on määrä rakentaa Jyväskylän ja Laukaan kupeeseen Majajärvelle teknologiakeskus, jonne tulee asvaltoitu osuus sekä lyhyt testipätkä soralle ja huoltorakennuksia.

Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala ehti hiljattain vihjata Rallit.fille, että hanke on myötätuulessa. Yksityishenkilön tekemä valitus laittaa kuitenkin isosti kapuloita rattaisiin.

– Ympäristöluvat on hyvä asia tietysti, mutta sitten pitää saada vielä rakennusluvat. Jos tämän vuoden loppupuolella päästäisiin teitä rakentamaan. Se olisi varmasti se ensimmäinen askel, Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala kertoi aiemmin Rallit.fille.

Toyota järjesti viime syksynä Laukaan Leppävedellä asukasillan, jossa se esitteli hankettaan. Tuoreen valituksen mukaan Toyotalla ei ollut kyseisessä tapahtumassa esittää perusteluita sijaintipaikan valinnasta. Teknologiakeskus on suunniteltu entiselle maanotto- ja pohjavesialueelle. Valituksen mukaan on olemassa riski pohjavesien pilaantumisesta. Lisäksi valituksessa vedotaan, että alueella on muun muassa muinaismuistoja, liito-oravien elinalueita sekä retkeilijöiden paljon käyttämä polku.

Jyväskylän kaupunki on omassa lupahakemuksessaan arvioinut pohjavesiriskin vähäiseksi. Valituksen mukaan tämä riskianalyysi on tehty puutteellisesti. Lisäksi valituksessa vedotaan Tikkakosken lentokentällä aiemmin ajettuihin testiajoihin, jotka ovat yleisöpalautteen mukaan aiheuttaneet meluhaittaa 2,5 kilometrin alueelle.

Lähde: Yle

Lue myös nämä

  • Uusimmat