WRC-tiimit suunnittelevat yhteisiä testejä legendaarisen Akropolis-rallin maisemissa

Jari-Matti Latvala juhli Akropolis-rallin voittoa vuonna 2013. Kuva: Volkswagen Motorsport

Rallin MM-sarjassa suunnitellaan uudenlaista yhteistestiä, jossa kaikki WRC-tiimit kokoontuvat samaan paikkaan säätämään kalustoaan. 

Asiasta uutisoivan Dirtfish-sivuston mukaan ensimmäiset yhteistestit saatetaan ajaa jo elo- tai syyskuussa legendaarisen Akropolis-rallin maisemissa Kreikassa riippuen siitä, milloin kausi 2020 käynnistyy uudelleen.

WRC-promoottori on virallistanut suunnitelmat ja on tehnyt Dirtfishin mukaan tiimeille ehdotuksen ajaa yhteiset kolmen päivän testit lähellä Akropolis-rallin isäntäkaupunkia Loutrakia.  Ideana on sekä säästää kuluissa että antaa myös testeille markkina-arvoa muun muassa suuremman medianäkyvyyden muodossa.

Lue myös: Spekulaatiot jatkuvat – rallin MM-sarja jatkuu jo elokuussa?

Jos Akropolis-testit toteutuvat, jaetaan WRC-kuskit kolmeen kolmen hengen ryhmään, jotka saapuvat Ateenaan aina päivää ennen omaa testivuoroa. Ensin vuorossa on mediavelvollisuuksia, jonka jälkeen seuraavana päivänä ajetaan testit ja niiden jälkeen annetaan vielä kommentit, miten auto saatiin toimimaan.

M-Sport Fordin tallipomo Richard Millener väläytti ajatusta yhteistesteistä jo vuosi sitten.

– Me menemme ja testaamme, teemme omat juttumme ja lähdemme kotiin. Kukaan ei oikeastaan tiedä, että olemme olleet paikalla. Näimme sen viime viikolla. Ilman Dirtfishiä kukaan ei olisi tiennyt, että testit ajettiin Suomessa, Millener sanoo.

– Kuitenkin näimme, että testeistä saa aika paljon tuottoisaa sisältöä. Nyt haluaisimme tehdä sen isommin.

Dirtfishin lisäksi tosin Rallit.fi ja muun muassa YLE olivat paikalla Toyotan sekä Hyundain testeissä Suomessa. WRC-promoottori haluaa tehdä jatkossa rallitesteistä uudenlaisen konseptin, jossa on yhä enemmän mediaa ja yleisöä paikalla.

– Minusta promoottorille pitää antaa aplodit, koska he ovat koonneet hienon paketin yhteen. He ovat tehneet suoraan töitä Kreikan hallituksen kanssa, jotta heillä on mahdollisuus näyttää hienoa maataan ja toisaalta taas me voimme näyttää uusia WRC-autoja siellä. On mahtavaa, jos pääsemme ajamaan todella historiallisilla teillä, Millener kertoo.

– Tämä juttu on pidetty salassa aika pitkään. Älkää ymmärtäkö minua väärin, me pidämme edelleen automme poissa katseilta, emmekä päästä ulkopuolisia testeissä auton lähelle. Ei ole kuitenkaan mitään järkeä laittaa jätkiä ajamaan kolmeksi päiväksi, jos siitä ei saa mitään promootiota irti.

Kalle Rovanperä testasi Toyota Yaris WRC:tä viime viikolla Keski-Suomessa. Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Kreikan urheiluministeri Lefteris Avgenakis on antanut projektille siunauksensa.

– Hiljattain valtio perusti erityisen toimielimen, jossa on mukana ihmisiä Kreikan moottoriurheilun eri osa-alueilta sekä autoteollisuudesta. Toimielimen tarkoitus on järjestää kansainvälisiä moottoriurheilutapahtumia. Kreikka on valmis järjestämään ylipäätään isoja urheilutapahtumia jälleen, kuten me teimme menestyksekkäästi aiemmin, Avgenakis summaa Dirtfishille.

Koronatilanne Kreikassa on pysynyt varsin maltillisena. Maassa on raportoitu yhteensä 3 302 tartuntaa ja 190 kuolemaa. Se on varsin vähän 10 miljoonan ihmisen valtiossa.

Akropolis-ralli ajettiin viimeksi MM-osakilpailuna vuonna 2013, jolloin voittoa juhli Volkswagenilla tuolloin ajanut Jari-Matti Latvala.

Lue myös: Kuusi MM-rallia syys-marraskuussa? – Belgia ja Viro vahvimmat ehdokkaat uusiksi osakilpailuiksi

Jaa uutinen
Aki Hietavala

Aki Hietavala

aki.hietavala(a)rallit.fi Toimituspäällikkö