WRC-tallipomo nuoleskeli saudeja – puhui jo ”suuresta yhteisestä perheestä”

Rallin MM-sarja tiedotti Sardinian MM-rallissa, että sarja laajenee ensi kaudesta alkaen Saudi-Arabiaan.
Richard Millener
Richard Millener. Kuva: M-Sport Ford WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarja kertoi, että se on tehnyt peräti kymmenen vuoden sopimuksen Saudi-Arabian kanssa. Kyseessä on poikkeuksellisen pitkä ja todennäköisesti myös hyvin rahakas sopimus.

MM-sarjan ratkaisu mennä Saudi-Arabiaan on kirvoittanut paljon kritiikkiä. Saudi-Arabia on harrastanut jo vuosia niin sanottua urheilupesua, ja nyt se on valjastanut myös rallin tähän tarkoitukseen.

Saudi-Arabia on viime vuosina panostanut valtavia summia rahaa muun muassa myös golffiin, formula ykkösiin ja jalkapalloon. Maan jalkapallosarja on onnistunut houkuttelemaan jalkapallotähtiä ja valmentajia maahansa jopa kesken sopimuskauden.

Innokkuus saudeja kohtaan kumpuaa tietysti rahasta. Maa pystyy maksamaan urheilijoille ja urheilusarjoille poskettomia summia. Tämän jälkeen on ollut sitten tapana kertoa, miten upean mahdollisuuden maa tarjoaa urheilullisessa mielessä. Tähän ylistyskuoroon on nyt liittynyt myös M-Sport Fordin tallipäällikkö Richard Millener.

– Minun mielestäni tämä voi olla positiivinen asia. Meillä on uusi maa, joka haluaa WRC:n tulevan luokseen ja se on tilanne, missä meidän pitääkin olla, Millener sanoi Dirtfishille.

– He haluavat rallin MM-sarjan. Kyse ei ole siitä, että WRC olisi väkisin menossa sinne, vaan kyse on siitä, että meillä on tuote, minkä arvoa ei saisi aliarvioida, Millener jatkoi.

Millener kokee, että myös autovalmistajat saavat kaivattua näkyvyyttä uuden saudiprojektin myötä.

– Tämä on loistava asia myös M-Sportin kannalta, hän sanoi.

– Meillä on nyt kaksi isoa tapahtumaa, mitkä jaamme Saudi-Arabian kanssa: Dakar ja nyt myös WRC. Ford on mukana myös formula ykkösissä ja Red Bullilla, joten se on toinen sarja, missä he ovat jo mukana. Tämä on kuin yksi suuri perhe, joka kokoontuu yhteen, Millener haasteli.

Fordin lisäksi myös Hyundailla ja Toyotalla on intressejä Saudi-Arabiassa. Hyundailla on tehdas Saudi-Arabiassa, kun taas Toyota on kaupannut hyvään tahtiin autoja Persianlahden toisella puolella.

Millener tunnistaa tarpeen tuoda MM-sarjaan perinteisiä kisoja, mutta hän muistutti myös kaupallisista realiteeteista.

– Loppujen lopuksi tämä on bisnestä ja liiketoiminnan ja urheilun välillä tulee olla tasapaino. Meillä on edelleen sarjassa myös ikonisia kisoja ja toivon mukaan saamme niitä vielä lisääkin kalenteriin, Millener sanoi.

Rallin MM-sarjan ja Saudi-Arabian tekemän sopimuksen yksityiskohdat eivät ole tiedossa, mutta ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, kun arvioi sen olevan kaikkien aikojen rahakkain. Millener muistutti, että saudien sijoittamalla rahalla voidaan auttaa muun muassa nuoria kuljettajia ja siirtää rahaa ruohonjuuritasolle.

– En myöskään usko, että heidän tarkoituksenaan on jollain tapaa mullistaa lajia. Kyse ei ole mistään sellaisesta. Se on vain uusi maa, joka haluaa mukaan ja uskoo, että tämä voi tuoda heille todellista hyötyä pitkällä tähtäimellä, Millener arvioi.

– Täytyy myös muistaa, että Lähi-idässä on rallilla varsin pitkä historia, joten on hienoa, että palaamme jonnekin, missä emme ole olleet pitkään aikaan. Odotan innolla sitä, Millener päätti.

Lue myös nämä

  • Uusimmat