Quantcast

Viron MM-rallissa yksi suursuosikki – venyykö Rovanperä WRC-uransa kovimpaan suoritukseen?

Kalle Rovanpera
Kalle Rovanpera. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarja palaa puolen vuoden tauolta, kun MM-pisteistä ajetaan ensimmäistä kertaa Virossa tulevana viikonloppuna.

Viron MM-rallin pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Viro sai paikan sarjasta, kun koronavirus pudotti useita osakilpailuja kalenterista. Tarton ja Otepään ympäristön soratiet tarjoavat vauhdikasta menoa, sillä esimerkiksi viime vuonna Ott Tänakin keskinopeus oli 120 kilometriä tunnissa, kun Rally Estonia ajettiin MM-sarjan virallisena promootiokilpailuna.

Hallitseva maailmanmestari Tänak on suurin suosikki kotirallissaan, vaikka Hyundain WRC-kalusto ei ole aiemmin ollut parhaimmillaan nopeissa soraralleissa. Tänak osoitti vauhtinsa pari viikkoa sitten ajetussa Lõuna-Eesti-rallissa, jossa hän päihitti muut MM-sarjan tähdet.

Toyotan Kalle Rovanperä lähtee jahtaamaan lyhyen WRC-uransa parasta sijoitustaan Etelä-Virossa. Rovanperä oli Lõuna-Eesti-rallissa ainoa kuljettaja, joka pystyi haastamaan Tänakin. Nuori suomalaiskuljettaja on kuin kotonaan nopeissa ralleissa, mistä hän antoi loistavan osoituksen helmikuussa Ruotsissa nappaamalla sensaatiomaisen kolmossijan vasta toisessa WRC-autolla ajamassaan kilpailussa.

Toyotan kuljettajakolmikko oli oivassa iskussa alkuvuoden ralleissa. Rovanperän tallikaverit Sebastien Ogier ja Elfyn Evans muodostavat MM-sarjan kärkikaksikon ja molemmilta on lupa odottaa kovaa tulosta myös Virosta.

– Kisa on taatusti haastava, sillä tiet ovat niin nopeita. Autostamme saa kuitenkin luottoa niissä olosuhteissa. Testimme Suomessa ja Virossa menivät hyvin, joten minulla on hyvä fiilis tästä kisasta, Ogier kertoo.

MM-sarjassa kolmantena oleva Hyundai-kuljettaja Thierry Neuville starttaa haastajana historian ensimmäiseen Viron MM-ralliin. Neuville ei ole koskaan menestynyt Hyundailla Suomen osakilpailussa, johon Viron kilpailua on verrattu nopeutensa puolesta.

M-Sport Fordin Esapekka Lappi ja Teemu Suninen eivät päässeet koronatauon aikana ajamaan testejä samaan tapaan kuin heidän kilpakumppaninsa. Suomalaiskuljettajat viihtyvät kuitenkin soralla, joten heilläkin on mahdollisuudet hyvään tulokseen, jos Fiesta WRC:n säädöt ovat kohdallaan.

Viron MM-ralli käynnistyy perjantai-iltana Tartossa lyhyellä erikoiskokeella kello 19.08 alkaen. Kilpailun voittaja on selvillä sunnuntaina noin kello 14.

Viron MM-rallin suosikit:

1. Ott Tänak, Hyundai

Maailmanmestari pääsee ensimmäistä kertaa kilpailemaan kotimaassaan, ja Hyundai-tähden tavoitteena on voitto. Tänak on MM-sarjassa viidentenä, joten hän todellakin tarvitsee isoa pistepottia pysyäkseen mestaruuskamppailussa mukana. Virolaisen etuna on viides lähtöpaikka lauantaiaamupäivän erikoiskokeille. Pieni kysymysmerkki on se, onko Hyundai löytänyt parannuksia autoonsa nopeaa sorakisaa varten.

2. Kalle Rovanperä, Toyota

Rovanperä sai huikean startin ensimmäiselle kaudelleen WRC-tasolla. Nykyään Virossa asuva suomalaistoivo löysi nopeasti yhteisen sävelen Toyota Yaris WRC:n kanssa ja häneltä voidaan odottaa huippusuoritusta Etelä-Virossa.

3. Elfyn Evans, Toyota

Toyotalle täksi kaudeksi siirtynyt Evans näytti helmikuisella Ruotsin rallin voitollaan, että Yaris käy hyvin hänen käteensä. Walesilainen ajoi rajusti ulos Lõuna-Eesti-rallissa pari viikkoa sitten, mutta hän selvisi tärskystä henkisillä kolhuilla. Nopea sorakisa sopii Evansille – ja myös Yarikselle.

4. Sebastien Ogier

Kuusinkertainen maailmanmestari Ogier starttaa MM-sarjan kärkikuljettajana Viron ralliin, joten hän joutuu piirtämään ensimmäiset ajolinjat lauantaiaamun pätkille. Mikäli keli on kostea, ranskalainen ei välttämättä kärsi kovinkaan paljon lähtöpaikastaan. Kuivalla kelillä takkiin voi kuitenkin tulla sen verran, että eron kurominen kärkeen on kova tehtävä.

5. Esapekka Lappi

Lappi kilpaili Lõuna-Eesti-rallissa JanPro Racingin Fiesta WRC:llä, jolla hän jäi tuntuvasti kärjestä. Nyt alla on tutumpi M-Sportin Fiesta, jota Lappi tosin pääsi testaamaan vain päivän verran Britanniassa ennen Viron rallia. Lapilta löytyy tarvittavaa vauhtia, mutta ennen kisaa kysymys kuluu, kuinka hyvässä iskussa Fiesta on Virossa.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Viron MM-rallin pelikohteet tästä.

Katso alta Viron MM-rallin ennakko.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,348328″ ap mute ]

Lue myös nämä

  • Uusimmat