Quantcast

Viron MM-ralli saamassa sinetin – päätöstä odotetaan vielä tämän viikon aikana

Ott Tänak
Ott Tänak vauhdissa Rally Estoniassa kesällä 2019. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Viime viikkojen aikana huhuja on piisannut rallin MM-sarjan jatkumisen suhteen. Edelleen on kuitenkin epäselvää, miten homma jatkuu syksyllä vai jatkuuko ollenkaan.

Useiden rallien peruutusten jälkeen FIA ja WRC-promoottori ovat kääntäneet katseensa uusien kisojen suuntaan. Yksi näistä on Rally Estonia, joka ajetaan 4. – 6. syyskuuta. Viron yleisradioyhtiö ERR:n mukaan rallin nokkamies Urmo Aava on tavannut WRC-promoottorin ja neuvotellut asiasta. Vahvistusta Viron MM-rallille ei ole kuitenkaan vielä saatu, mutta Viron median mukaan lopullista päätöstä odotetaan vielä tämän viikon aikana.

– Neuvottelemme edelleen WRC-promoottorin ja FIA:n kanssa. Yritämme löytää parhaan mahdollisen vaihtoehdon koko Viron ja maan autourheilun kannalta. Voi näyttää siltä, että me panttaamme tietoa, mutta se ei ole missään nimessä totta, Aava kertoo ERR:lle.

– Normaalisti nämä neuvottelut voivat viedä kuusi kuukautta, mutta nyt me viemme niitä läpi todella pikavauhtia.

Lue myös: Huhumylly rallin MM-sarjan jatkumisen ympärillä kiihtyy – kauden päätösralli ajetaan Monzassa?

Aavan mukaan kilpailu voisi kestää kolme päivää ja se pidettäisiin perinteisillä Rally Estonian pikataipaleilla Tartossa sekä Etelä-Virossa Kanepissa, Kambjassa, Otepäässä ja Elvassa.

– Me emme halua uhrata mitään sen takia, että haluaisimme vähentää kuluja. Reitti tulee kuitenkin todennäköisesti olemaan normaalia MM-rallia lyhyempi. Emme näe mitään syytä, miksi meidän olisi pakko ajaa 300 ek-kilometriä. Toki se olisi mahdollista, mutta ei ehkä antaisi WRC-promoottorille sitä, mitä he haluavat, Aava sanailee.

Aavalla on tällä hetkellä töissä organisaatiossa 37 ihmistä, mutta MM-ralliin tarvitaan moninkertainen määrä porukkaa, jotta kisa saadaan vietyä turvallisesti läpi. Virossa massatapahtumien on määrä vapautua elokuun loppuun mennessä, mutta silti jotain rajoituksia jäänee voimaan.

– Kun ajattelemme, että jos Rally Estonia olisi MM-sarjan kisa vuonna 2020, niin yhtäkkiä meidän heikkous yhtenä Euroopan pienimpänä maana onkin kääntynyt meidän vahvuudeksi. Koko maailma saisi kuulla, millainen maa Viro oikein on. Voisimme antaa viestin, että Virossa saadaan asiat tapahtumaan ei vain hyvin, vaan todella hyvin, Aava suunnittelee.

Katso miten, Kalle Rovanperä testasi Toyotan WRC-autoa Suomessa pari viikkoa sitten. Juttu jatkuu videon jälkeen.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2286,342336″ ap mute]

Koronapandemian takia MM-kalenterissa on enää alkuperäisillä paikoillaan syyskuun Turkin ralli sekä lokakuun Saksan ja marraskuun Japanin kilpailut. WRC-promoottori haluaa loppukaudeksi vielä 4-6 kisaa, jotta mestaruudet voidaan jakaa. Alkuvuodesta ehdittiin ajaa kolme rallia ennen kuin koronavirus laittoi koko maailman pysähdyksiin.

Alkuperäisen MM-kalenterin ulkopuolelta Rally Estonian lisäksi syksyksi WRC-karkeloihin on huhuttu myös Ypres-rallia Belgiassa sekä Barum-rallia Tshekissä.

Lue myös: Latvian haaveet saada MM-ralli menivät murskaksi – ”Monestakin eri syystä johtuen”

Lue myös nämä

  • Uusimmat