Videopelikarsinnasta FIA:n rallitoivoksi – virolaiskuskille avautui ainutkertainen tilaisuus

Virolainen Romet Jürgenson kruunattiin voittajaksi Kansainvälisen autoliiton FIA:n uuden Rally Star -kilpailun Euroopan finaalissa.
Romet Jürgenson
Romet Jürgenson. Kuva: FIA Rally Star
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

FIA Rally Star -ohjelmassa on haettu uusia rallilupauksia muun muassa videopelin avulla. Viikonloppuna 89 eurooppalaista kuljettajatoivoa mitteli keskenään crosskart-kilpureilla Esteringin radalla Saksassa ja lopulta virolainen Jürgenson kruunattiin Euroopan finaalin ykköseksi.

Jürgenson, 22, pääsee vuonna 2023 mukaan FIA Rally Star -harjoitusohjelmaan, johon sisältyy kuusi rallia M-Sportin Ford Fiesta Rally3 -autolla sekä valmennusta ja testaamista. Ruotsalainen Patrik Hallberg valittiin ohjelmaan varakuljettajaksi sijoituttuaan toiseksi Euroopan finaalissa.

Jürgenson oli selviytynyt finaaliin viime kesänä järjestetyn simulaattorikarsinnan kautta. Jürgensonilla on aiempaa rallitaustaa, mutta ei suurempaa menestystä.

Viime vuosina hän on kilpaillut enimmäkseen virtuaalisilla erikoiskokeilla.

– Olen erittäin ylpeä saadessani tämän palkinnon. Olen täysin sanaton, Jürgenson kertoi.

– Minun täytyy kiittää FIA:a ja kaikkia niitä ihmisiä, jotka ovat pistäneet tämän ohjelman pystyyn. Tämä oli hyvää harjoitusta uraani varten, kun pääsin kokemaan painetta tällaisessa kilpailussa ja pystyin menestymään.

Kilpailussa oli arvovaltainen raati. Tuomaristossa istuivat muun muassa M-Sportin pääpomo Malcolm Wilson, Pirellin rallitoimintojen pomo Terenzio Testoni ja Hyundain WRC-kuljettaja Thierry Neuville.

– Tämä kilpailu on ainutkertainen tilaisuus elämässä. Kävin läpi vastaavanlaisen ohjelman Belgiassa ja se muutti elämäni. Valinta ei ollut helppo, koska mukana oli useita lahjakkaita kuljettajia, Neuville sanoi.

– Vauhti on tietenkin tärkeää, mutta kyse ei ole pelkästään nopeudesta. Kyse on auton hallinnasta, omasta lähestymistavasta sekä motivaatiosta. Etsimme hiomatonta timanttia, joka voi hioutua myöhemmin, belgialaistähti lisäsi.

Euroopan finaalissa oli mukana kahdeksan suomalaistoivoa. Oskari Heikkinen ja Tommi Hallman selviytyivät 16 parhaan joukkoon, mutta eivät lopulta yltäneet kärkisijoille.

Euroopasta naisten maailmanlaajuiseen finaaliin pääsivät ruotsalainen Maja Hallen Fellenius ja Britannian Katie Milner.

Lue myös nämä