Quantcast

Venäläiskuski veti osallistumisensa pois suomalaisesta rallista – kyteekö pinnan alla isompi riita lajiliittojen välillä?

Venäläinen Nikolai Grjazin on perunut ilmoittautumisensa Saarijärvellä ajettavaan Takomo-ralliin.
Nikolai Grjazin
Nikolai Grjazin. Kuva: Bastien Roux/DPPI
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Venäläinen on ollut otsikoissa viime viikkojen aikana, sillä mies oli ilmoittautunut myös Viron MM-ralliin, vaikka kisajärjestäjä kertoi, että ei halua nähdä venäläisiä kuskeja kilpailussa Ukrainan sodan vuoksi.

Viron sisäministeriön päätös ratkaisi lopulta sen, ettei WRC2-luokassa kilpailevaa venäläistä nähdä Tarton alueella ajettavassa sorakisassa. Sen jälkeen viime perjantaina Grjazin ilmoittautui Saarijärvellä ajettavaan R-Rallicupin kisaan. Venäläinen veti kuitenkin ilmoittautumisensa pois tämän viikon maanantaina.

– Siellä on tullut heidän puoleltaan peruminen maanantaina. Me emme olleet hänen osaltaan vielä päätöstä tehneet. Tiedustelimme AKK:n kantaa asiaan ja olisimme halunneet olla näiden päätösten suhteen samoilla linjoilla, R-Rallicupia pyörittävän Suomen Autourheiluliiton koordinaattori Marko Riihimäki sanoo Rallit.fille.

Grjazinin lisäksi ilmoittautuneiden joukosta löytyi myös tshekkikuljettaja Jan Cernyn nimi. WRC3-luokan kilpailun Sardinian MM-rallissa kesäkuun alussa voittanut Cerny on niin ikään perunut osallistumisensa Takomo-ralliin. Lisäksi toinen tshekkikuski Filip Kohn on perunut ilmoittautumisensa.

Sosiaalisessa mediassa epäiltiin Kansainvälisen autoliitto FIA:n puuttuneen asiaan Grjazinin osalta, mutta R-Rallicupin koordinaattori Riihimäki on eri mieltä.

– Myös tshekkikuskit olivat peruneet tosiaan ilmoittautumisensa. Henkilökohtaisesti uskon, että siellä on Suomen MM-rallin kilpailujohtaja ollut yhteydessä ja sitä kautta ne perumiset ovat tulleet. En usko, että FIA ehtii Ajaksi-palvelua ja jokaista pientä rallia ympäri maailman seurailla, Riihimäki huomauttaa.

– En usko, että FIA tällaista haluaa rajoittaa. Varmasti on (Kai) Tarkiaisella ollut oma roolinsa asiaan. Me olemme heiltä pyytäneet asiaan vastausta. Katsotaan nyt, tuleeko sähköpostiin vastausta vai onko homma vietävä kilpailuviraston kautta.

R-Rallicupin toimintaa pyörittää Suomen Autourheiluliitto, joka on erillään kotimaisen autourheilun kattojärjestön AKK:n toiminnasta. Riihimäki ymmärtää venäläiskuskin osallistumisesta nousseen pienoisen kohun, mutta harmittelee, että kärsijöiksi joutui myös muita kuskeja.

– Aiemmin kymmenen vuotta sitten Henrik Frankin aikaan oli sovittu, että osallistumisia ei rajoiteta. Nyt tilanne taitaa olla vähän toinen. Näitä ulkomaisia kuskeja olisivat ajattaneet suomalaiset tallit, ja uskon, että näihin tiimeihin on oltu viikonlopun aikana yhteydessä, että ottakaahan ilmoittautumiset pois, Riihimäki toteaa.

– Me olemme isolla sydämellä mukana rakentamassa suomalaista autourheilua. Ei tässä minun mielestä millään tavalla ajeta lajin etua, vaan enempi omaa agendaa. Onhan tämä iso harmi, sillä meidän kilpailumme olisi ollut monelle nuorelle lupaukselle hyvä testikisa Suomen MM-rallia ajatellen. Venäläisen kohdalla tilanne on tietenkin hankala maailman politiikan takia, mutta myös muut joutuivat tästä kärsimään.

R-Rallicupia pyörittävä Suomen autourheiluliitto on perustettu vuonna 2020. AKK vastaa puolestaan muun muassa rallin SM-sarjan sekä F-Rallisarjan ja Historic Rally Trophyn toiminnasta. Lisäksi oma sarjansa on myös Harrastemoottoriurheilun Keskusjärjestöllä.

Lue myös nämä