Tulihan se sieltä: Ruotsissa päästään ajamaan MM-rallia – tässä on B-suunnitelma

Jari-Matti Latvala
Jari-Matti Latvala pääsee kilpailemaan ensi viikolla Ruotsin MM-rallissa. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kansainvälinen autoliitto FIA on näyttänyt vihreää valoa Ruotsin MM-rallin järjestämiselle ensi viikolla.

Rallin järjestäminen oli pitkään vaakalaudalla leudon ja vähälumisen talven vuoksi. Rallijärjestäjät vahvistivat tiistai-iltana, että kilpailu ajetaan 13.-16. helmikuuta, mutta reittiä lyhennetään alkuperäisestä suunnitelmasta.

Lue myös: Jari-Matti Latvalan tilanne mutkistuu entisestään? ”En haluaisi tai toivoisi missään nimessä”

FIA:n urheiludelegaatti ja entinen huippukartturi Timo Rautiainen tutki erikoiskokeiden olosuhteet tiistaina. Hän raportoi tilanteesta Ruotsin MM-rallin järjestäjille, FIA:lle, rallin MM-sarjan promootioyhtiölle sekä tehdastiimeille, jotka hyväksyivät ehdotuksen lyhennetystä rallireitistä.

Rallissa oli tarkoitus ajaa yhteensä 19 erikoiskoetta, joilla olisi ollut yhteismittaa 300,84 kilometriä. Lyhennetyssä reitissä on mukana 11 erikoiskoetta ja noin 180 EK-kilometriä.

Lue myös: Ruotsin MM-rallissa käyttöön B-suunnitelma?

Kilpailu käynnistyy suunnitellusti torstai-iltana 13. helmikuuta Karlstadin raviradan yleisöerikoiskokeella. Perjantaiaamupäivänä ajetaan Hof-Finnskogin ja Finnskogenin pätkät Norjan puolella sekä Nyckelvattnetin pikataival rajan toisella puolella Ruotsissa. Päivän päätteeksi vedetään vielä Torsby Sprint -pikataival huoltoalueen ympäristössä.

Lauantaina ajetaan samat erikoiskokeet läpi kuin perjantainakin. Kilpailun päätöspäivänä sunnuntaina ohjelmassa on Likenäsin erikoiskoe kahteen kertaan. Jälkimmäisellä ajokerralla Likenäs toimii Power Stage -erikoiskokeena, jolta jaetaan lisäpisteitä viidelle nopeimmalle kuljettajalle.

Ruotsin MM-rallissa on yleensä riittänyt lunta ja jäätä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,317712″ ap mute]

 

Kilpailussa ajetaan noin 60 prosenttia alkuperäisen reitin EK-kilometreistä. MM-sarjan sääntöjen mukaan kisasta pitäisi jakaa vain puolikkaat pisteet, mutta FIA on ottanut huomioon poikkeukselliset olosuhteet ja päättänyt jakaa kilpailusta täydet pisteet.

– Useat ihmiset ovat paiskineet kovasti töitä viime päivien aikana, jotta voisimme päästä tähän tilanteeseen. Olen iloissani, että fanit, tv-katsojat ja kilpailijat pääsevät nauttimaan kilpailusta, Ruotsin rallin toimitusjohtaja Glenn Olsson hehkuttaa.

Ruotsin MM-rallissa nähdään iso liuta suomalaiskuljettajia. Kalle Rovanperä ja Jari-Matti Latvala ajavat kilpailussa Toyotan WRC-autolla sekä Esapekka Lappi ja Teemu Suninen Fordin WRC-kalustolla. Lisäksi kisassa nähdään suomalaisista Emil Lindholm, Jari Huttunen, Eerik Pietarinen, Sami Pajari ja Lauri Joona.

Ruotsin MM-rallin uudistettu reitti (tarkempi aikataulu ei ole vielä tiedossa):

Torstai 13.2.
EK1: Karlstad

Perjantai 14.2.
EK2: Hof-Finnskog 1
EK3: Finnskogen 1
EK4: Nyckelvattnet 1
EK5: Torsby Sprint 1

Lauantai 15.2.
EK6: Hof-Finnskog 2
EK7: Finnskogen 2
EK8: Nyckelvattnet 2
EK9: Torsby Sprint 2

Sunnuntai 16.2.
EK10: Likenäs 1
EK11: Likenäs 2 *Power Stage

Lue myös nämä