Tuleeko sinusta Suomen seuraava rallitähti, Tuukka Kauppinen, 17?

Suomalainen rallin superlupaus Tuukka Kauppinen saa upean mahdollisuuden Suomen MM-rallissa.
Tuukka Kauppinen
Tuukka Kauppinen. Kuva: Eloon Media
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kauppinen, 17, pääsee osallistumaan Jyväskylän MM-ralliin todellisella huippukalustolla, kun hän saa alleen Skoda Fabia RS Rally2 -auton. Hyppy on todella iso, sillä kyseessä on nuoren lupauksen ensimmäinen kisa nelivetoisella autolla.

Kauppisesta on puhuttu jo vuosia suurena lupauksena ja yhden tärkeän askeleen hän otti jo maaliskuussa, kun nuorukainen siirtyi Rautio Motorsportin leipiin.

Kauppinen on harrastanut koko ikänsä monipuolisesti urheilua ja ajanut muun muassa kartingia. Kauppisen vielä alkuvaiheessa oleva ura saa tietynlaisen huipennuksen elokuun alussa Suomen MM-rallissa.

– On tämä ollut pitkä matka, Kauppinen sanoi Rallit.fille heinäkuussa Helsingissä.

– Olemme tehneet matkan varrella kovasti töitä, mutta rauhassa alusta asti. Ensin tietysti testattiin ympäri Suomea eri autoilla ennen kuin päästiin yhtäkään kisaa edes ajamaan, Kauppinen jatkoi.

Kauppisen urasuunnitelma on toistaiseksi toiminut täydellisesti. Monet nuoret lupaukset sortuvat lajista riippumatta hötkyilyyn ja hätäilyyn. Kauppisen kohdalla ei ole onneksi käynyt näin.

– Olemme tehneet pitkäjänteisesti töitä ja hyvin rauhassa. Ei ole lähdetty heti isompiin luokkiin, vaan ajettiin monta vuotta pienempiä luokkia, jotta olisimme sitten oikeasti valmiita siirtymään isompaan luokkaan. Ensin on kerätty kokemusta pienemmistä luokista, ja se on kyllä nyt tänä vuonna näkynyt, Kauppinen kertoi.

Rautio Motorsportille siirtyminen oli iso askel Kauppisen uralla. Nyt hänestä on alettu koulimaan todenteolla rallikuskia.

– Rautiolle siirtyminen on tietyllä tapaa vapauttanut ja olen saanut paljon arvokasta oppia. Hyvältä näyttää tällä hetkellä tilanne rallin suhteen. Mahdollisuuksia on paljon.

Laukaasta lähtöisin oleva Kauppinen on rallisuvun vesa. Hänen isänsä Mikko Kauppinen ajoi aikanaan myös rallia. Isän unelma siirtyi suoraan pojalle. Myös pappa Vesa Kauppinen on harrastanut moottoriurheilua monipuolisesti ja ajanut vielä viime vuosina tasanopeuskilpailuja.

– Olen unelmoinut tästä lapsesta saakka. Iskä ajoi aktiivisesti rallia silloin kuin minä synnyin. Arki on ollut meidän perheessä aina rallia. Siihen kiintyi kyllä sitten ihan täysin, Kauppinen sanoi.

Kauppista on ehditty tituleeraamaan jo Juha Kankkusen manttelinperijäksi. Vertaus on kova, sillä Kankkunen voitti urallaan neljä rallin maailmanmestaruutta.

– Ihan hyvältä se kuulostaa, Kauppinen naurahti vertauksesta.

– Olemme ehtineet jo hänenkin kanssaan paljon keskustelemaan, kun hän ihan naapurissa asuu. Hieno homma, että tuollaisia vertauksia kuulee, Kauppinen jatkoi.

Kankkunen on nuorelle rallilupaukselle enemmän kuitenkin vain naapuri. Hänen suurin idolinsa on ollut jo pitkään ranskalainen multimestari Sebastien Ogier.

– Se on aina kiehtonut, miten hän ajaa sitä autoa. Hän on näyttänyt edelleenkin, että taitoa riittää. Sitä on ollut ihan alusta asti kiva seurata. Haluaisin tietysti joskus olla yhtä taitava kuin hän ja yhtä menestynyt, Kauppinen hehkutti rallin kahdeksankertaista maailmanmestaria.

Kauppisen lahjat ovat tiedossa, mutta vielä on pitkä matka Ogierin saavutuksiin. Nuorukainen on kuitenkin luottavainen sen suhteen, että hänestä tulee vielä jonain päivänä ammattikuski.

– Kyllä siihen on luottoa paljon, sillä asiat ovat menneet koko ajan eteenpäin ja hyvin. Ei ole tullut mitään takapakkia, joten ainakin vielä luotto siihen on kova, Kauppinen sanoi.

Lue myös nämä