Quantcast

Toyotan WRC-talli uuden haasteen edessä

Toyota vahvisti kotikisassaan Japanissa marraskuussa, että se on aloittanut uuden Rally2-auton kehitystyön.
Tom Fowler
Tom Fowler. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Japanissa yleisölle esiteltiin vielä niin kutsuttu konseptiauto, jonka puikoissa istui nelinkertainen maailmanmestari Juha Kankkunen. Vuoden 2023 Toyota testaa WRC2-luokkaan käypäistä menopeliään ja asiakkaille autoja odotetaan kaudeksi 2024.

Toyota tulee Rally2-markkinoille varsin myöhään. Hyvä testityö on tärkeää, sillä luokan pahin kilpailija Skoda on tuonut jälleen uuden version menestyksekkäästä Fabia-mallistaan. Myös Hyundain Rally2-auto on nykyisin jo varsin toimiva peli. Samassa kategoriassa omat ralliautomallit ovat myös Fordilla ja Citroenilla.

– Tämän projektin merkitys on monitasoinen. Ensinnäkin se on meille tärkeää talouden kannalta. Toistaiseksi olemme rakentaneet vain hyvin rajoitetun määrän kilpa-autoja ammattikuskeille, Toyotan WRC-tallin tekninen johtaja Tom Fowler sanoo Dirtfishille.

– Siinä me myös olemme onnistuneet varsin hyvin, mutta on eri asia tuottaa autoja asiakkaille ympäri maailman. Kun kasvatamme tätä bisnestä, voimme tukea myös päätalliamme, kun talous projektin takana on vankka.

Toyotan nokkamies Akio Toyoda on korostanut, että uuden Rally2-auton tulee olla helppo ajettava, jotta kuka tahansa voi nauttia ajokokemuksesta tasolla kuin tasolla.

– Se on ollut tavoitteenamme alusta saakka. Jo vuoden 2017 WRC-autoa kehitettäessä oli oltava mielessä, että auton pitää sopia moniin eri olosuhteisiin. Rally2-auton osalta helppous on vielä tärkeämpää, koska sillä tulee ajamaan moni erilainen kuljettaja, Fowler tähdentää.

– Ei ole mitään järkeä rakentaa autoa, jota vain muutama ihminen maailmassa voi ajaa. Olemme erittäin tyytyväisiä (konsepti)autoomme. Sen rakentaminen oli iso työ koko tiimiltä, sillä tässä maailman tilanteessa ei ole helppo saada osia ja materiaaleja.

Katso alapuolelta Japanin MM-rallin parhaat palat.

Lue myös nämä

  • Uusimmat