Toyotan WRC-tähden kausi käännekohdassa – ”Olen kamppaillut ihan helvetisti”

Elfyn Evans tarvitsee piristysruiskeen rallin MM-sarjassa.
Elfyn Evans
Elfyn Evans. Kuva: Toyota GAZOO Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Evans oli vauhdin suhteen pahasti yössä sekä toukokuun Portugalin rallissa että kesäkuun alussa Sardiniassa. Evansin onneksi piristysruiskeelle on ainakin otollinen ympäristö, sillä seuraavat osakilpailut MM-sarjassa ajetaan walesilaisen lempialustalla nopealla sorapinnoitteella.

Toyota-kuski ei ole vielä tällä kaudella MM-sarjassa voittoon yltänyt. Alkuvuosi starttasi kuitenkin hyvin, kun Evans ajoi podiumille Monte Carlossa, Ruotsissa ja Kroatiassa. Kevään kisat menivät kuitenkin penkin alle, jonka myötä Hyundain Thierry Neuville on karannut sarjassa 18 pisteen päähän.

Evans on urallaan juhlinut voittoa kahdesti Suomen MM-rallissa, joten nopeat kisat todistetusti sopivat walesilaiselle. Nyt edessä niitä on kolme, kun ensin kisataan tulevalla viikolla Puolassa ja sen jälkeen Latviassa sekä Keski-Suomessa.

 – Tämä on meille tilaisuus saada asiat taas raiteilleen, Evans myöntää Dirtfish-sivustolla.

– Ainakin teoriassa meillä pitäisi olla hyvät lähtökohdat, koska automme toimi hyvin Suomessa ja Chilessä viime kaudella. Nyt meidän pitää todella yrittää ja puskea, kun luvassa on nopeita ralleja, Toyota-kuljettaja jatkaa.

Evans itse asiassa kuroi hieman Neuvillen pistejohtoa Sardiniassa, kun belgialainen töpeksi autonsa tieltä lauantaina. Huolestuttavinta Evansin osalta on ollut, että hän on toistuvasti valittanut viime kuukausien aikana, ettei GR Yaris Rally1 -kilpurissa löydy hyvää fiilistä. Joko säädöt ovat olleet pahasti pielessä tai sitten kuljettajan itseluottamus yksinkertaisesti kadoksissa.

Toyotan tallipomo Jari-Matti Latvala on epäillyt, että Evansin kadonnut vauhti voi liittyä MM-sarjan tilanteeseen. Koska Evans tiedostaa, että tänä vuonna hänellä on elämänsä tilaisuus, voi pisteet ja sarjatilanne olla jo liian pinnalla mielessä ja suorituskyky kärsii.

– Minusta Elfynillä ei ole ollut rentoa fiilistä ajamisessaan. Hän ehkä miettii liikaa sarjaa ja pisteitä. Silloin ajamisen luonnollinen rentous häviää, Latvala pohti aiemmin.

Evans kuitenkin kiistää rallisivustolle tallipomonsa puheet.

– Ei siitä ole kyse. Olen kamppaillut auton kanssa ihan helvetisti Portugalin rallin alusta saakka. Olemme kehittyneet sen jälkeen ja sitä kautta olen saanut fiilistä takaisin, mutta helppoa ei ole ollut, Evans kuittaa.

Varsinkin Sardinian rallin loppua kohti Evansin vauhti kohentui. Se antaa luottoa, että kesän nopeisiin sorakisoihin voi löytyä ”vanha” Evans takaisin.

– Fiilistä tuli takaisin. Sen jälkeen myös ajaminen parani välittömästi. Nyt loputkin fiiliksestä pitää saada takaisin sellaiseksi, mihin olen tällä autolla tottunut. Sitten kaiken pitäisi sujua hyvin.

Lue myös nämä