Quantcast

Toyotan pääjohtaja vaihtuu – syrjään siirtyvä iso pomo antoi ralliprojektin Tommi Mäkisen vedettäväksi

Toyotan WRC-ralliprojektin taustalla vahvasti ollut Akio Toyoda väistyy autonvalmistaja Toyotan pääjohtajan paikalta.
Akio Toyoda
Akio Toyoda. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Japanilaisvalmistaja Toyota ilmoitti torstaina, että Toyoda jättää tehtävänsä huhtikuun alussa ja samalla hänestä tulee yhtiön puheenjohtaja. Toyotan uutena pääjohtajana aloittaa puolestaan Koji Sato, joka toimii parhaillaan Toyotan brändijohtajana ja Lexus-merkin pomona.

Toyoda oli itse tekemässä päätöksen siitä, että Tommi Mäkinen sai Toyotan uuden ralliprojektiin hoitaakseen vuonna 2015. Mäkisen johtama Toyotan rallitiimi tuli MM-sarjaan kaudella 2017 ja pääsi heti menestyksen makuun.

Toyoda, 66, on seurannut tiiviisti tallin edesottamuksia rallin MM-sarjassa ja hän on vieraillut useampaan otteeseen MM-osakilpailuissa. Viime vuonna hän kävi esittelemässä Toyotan vetyralliauton Belgian MM-rallissa Juha Kankkusen kanssa. Viime kauden päättäneen Japanin MM-rallin viikonloppuna Toyoda oli myös näkyvästi esillä, sillä kisa ajettiin autonvalmistajan kotikaupungin ympäristössä.

Toyoda on läheisissä väleissä rallitiimin nykyisen tallipäällikön Jari-Matti Latvalan kanssa. Latvala ja Toyoda ovat käyneet keskenään leikkimielistä kilpailua ja verranneet vauhtiaan erilaisilla kilpa-autoilla.

Toyotan tuleva pääjohtaja Sato, 53, on niin ikään moottoriurheilumiehiä. Sato toimii parhaillaankin puheenjohtajana Toyota Gazoo Racingissä, jonka alaisuudessa ovat japanilaismerkin moottoriurheilutoiminnot. Esimerkiksi Toyotan rallitiimin virallinen nimi on Toyota Gazoo Racing World Rally Team.

Huhtikuun alun jälkeen Sato ei toimi enää Gazoo Racingin pomona vaan keskittyy suurempiin linjauksiin.

Koji Sato ja Jari-Matti Latvala
Koji Sato ja Jari-Matti Latvala vastaanottivat valmistajien mestaruuspystin FIA:n gaalassa Bolognassa joulukuussa. Kuva: Julien Delfosse/DPPI

Toyota aloitti rallin MM-kautensa mainiosti viime viikonloppuna, kun se otti Sebastien Ogierin ja Kalle Rovanperän johdolla kaksoisvoiton Monte Carlon MM-rallissa. Iso pomo Toyoda antoi kisan jälkeen viimeisimmän kommenttinsa ralliin liittyen.

– Ennen kauden alkua tehtiin iso muutos: tallista tuli uusi yhtiö, Toyota Gazoo Racing World Rally Team. Uuden yhtiön kanssa emme tähtää pelkästään voittoihin rallin MM-sarjassa vaan otamme vastaan useita haasteita kuten tuotekehitystä, jolla ralliautoilusta tulisi entistä laajempaa ja kestävämpää, Toyoda kertoi.

Toyotan WRC-tallin päämaja sijaitsee Jyväskylän Jyskässä ja sen uusiin toimitiloihin on satsattu kymmeniä miljoonia euroja viime vuosina. Talli kehittelee parhaillaan uutta Rally2-luokituksen autoa Jyväskylässä.

Katso alta kooste Monte Carlon MM-rallista.

Lue myös nämä

  • Uusimmat