Toyotan merkkimestaruus vahvistui, Rovanperä ylsi kolmanneksi Kataloniassa

Toyotan WRC-tallin merkkimestaruus sai sinettinsä Katalonian MM-rallissa sunnuntaina.
Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT

Asia varmistui, kun Sebastien Ogier ajoi voittoon ennen Hyundain Thierry Neuvillea ja Kalle Rovanperä säesti Toyotan menestystä kolmannella sijallaan. Toyotalla on ennen kauden viimeistä rallia kasassa 503 pistettä, kun Hyundailla pisteitä on 410. Korealaisvalmistaja ei voi enää saavuttaa Jari-Matti Latvalan johtamaa Toyotaa.

Ogier kirjautti asvalttirallin voiton nimiinsä 16,5 sekunnin erolla ennen Neuvillea. Rovanperä jäi lopulta voitosta 34,5 ja toisesta sijasta 18 sekuntia.

Ranskalaistähti vei nimiinsä myös kisan päättäneen Power Stage -pätkän ennen Neuvillea ja Rovanperää.

Benjaminille (kartanlukija Veillas) tämä oli ensimmäinen voitto ja merkitsee varmasti paljon. Oli hienoa saada voitto, koska tämä oli iso viikonloppu myös tallille. Nyt on aika juhlia, sillä tällaiset tulokset eivät synny helposti, Ogier hehkutti.

– Tämä pätkä tuli hyvin. Auto käyttäytyi hyvin. Renkaat ylikuumenivat paljon. Olen tyytyväinen, että olemme maalissa. Tämä oli hyvä kisa meille, mutta haluamme vielä paremman päätöksen kaudelle, Neuville puolestaan sanoi.

Kuuden voiton lisäksi nuori suomalaistähti Rovanperä on saalistanut Suomen osakilpailusta kakkostilan ja Kataloniasta kolmannen sijan. Rovanperä ei ottanut viikonlopun aikana turhia riskejä, sillä MM-titteli oli jo varma. Tehtävänä oli tuoda tiimille mestaruus ja se onnistui täydellisesti.

– Emme saaneet ihan sitä tulosta, mitä toivoimme henkilökohtaisesti, mutta onhan meillä ollut hyviäkin kisoja. Suuret onnittelut tiimille, joka on rakentanut näin upean, luotettavan ja nopean auton. Me olemme todistaneet, kuinka lahjakas tallimme on. Iso kiitos kaikille, Rovanperä hehkutti.

Hyundain Ott Tänak joutui nöyrtymään Katalonian asvaltilla neljänteen sijaan. Eroa jäi Rovanperään vain 9,5 sekuntia.

Espanjalaiskonkari Dani Sordo ajoi Hyundaillaan viidenneksi ennen Toyotan Elfyn Evansia ja Takamoto Katsutaa. M-Sport Fordin kehno kausi sai jatkoa, kun parhaana tallin kuskeista Adrien Fourmaux oli kahdeksas ennen tiimitovereita Craig Breenia ja Pierre-Louis Loubetia.

Suniselle luokkavoitto

Ogierin ykköstila oli siinäkin mielessä historiallinen, että edellisen kerran neljä eri mestaria on yltänyt voittoon kaudella 2004 (Sebastien Loeb, Petter Solberg, Marcus Grönholm ja Carlos Sainz). Ogierin ja Rovanperän lisäksi tällä kaudella voittoihin ovat yltäneet Loeb ja Tänak.

Hyundain Rally2-autoa ohjastava Teemu Suninen ajoi voittoon WRC2-luokassa. Ykköstila heltisi 32,5 sekunnin erolla ennen Citroenin Yohan Rosselia. Luokan mestaruudesta kamppaileva Emil Lindholm oli neljäs ennen Jari Huttusta.

Rallin MM-sarja päättyy marraskuussa Japanin osakilpailuun.

Katso alta kooste sunnuntaiaamun erikoiskokeista. Kilpailun tilanne ja aikataulu ovat videon alapuolella.