Toyotan entinen WRC-tähti ajoi ensimmäiset Dakar-testit – ”Kuin pikkupoika jouluaattona”

Kris Meeke
Kris Meeke. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarjasta viime kauden jälkeen sivuun jäänyt Kris Meeke osallistuu tammikuussa Saudi-Arabiassa ajettavaan Dakar-ralliin. 

41-vuotias Meeke kaasuttelee uransa ensimmäisen Dakarin PH Sportin Zephyr T3 -menopelillä. Kyseessä on eräänlainen kopilla varustettu mönkijä (buggy). Ensimmäiset testinsä Meeke ajoi kulkuneuvollaan marraskuun lopussa Dubaissa. Testikisat jäivät haaveeksi koronatilanteen vuoksi.

– Olen nyt 41-vuotias, mutta jos olisitte nähneet ilmeeni ensimmäisillä hiekkadyyneillä, olin kuin nuori poika. Tuntui kuin olisin ollut pikkupoika jouluaattona, Meeke hehkuttaa Motorsport.comin sivuilla.

– Rakastan lunta ja olen lumilautaillut paljon takavuosina. Dyynejä voisi kuvailla niin, että se on vähän kuin olisi tuoretta lunta monta kilometriä. Sitä voi vain surffata eteenpäin. Fiilis oli todella upea, mutta opin myös äkkiä, että aavikkoa pitää kunnioittaa.

Meeke heittää yhden osuvan esimerkin Dubaissa hankkimastaan opista.

– Yksinkertainen asia oli, että asiat voivat muuttua todella nopeasti sen suhteen, miten aurinko liikkuu taivaalla. Keskipäivällä ei näe yhtään dyynien reunoja, koska kaikki näyttää ihan samalta. Se voi olla tosi hankalaa, Meeke muistuttaa.

– Varjoa ei ole, joten on oltava tosi varovainen.

Pohjoisirlantilainen ralliveteraani saa ensimmäiseen Dakariin aisapariksi kokemusta. Meeken kartanlukijana toimii hollantilainen Wouter Rosergaar, joka on ollut Dakarissa mukana 13 kertaa viimeisten 14 vuoden aikana. WRC-uralta tuttu Sebastian Marshall ei tullut kysymykseen.

– Ajattelin kyllä, että olisin ajanut Sebin kanssa, mutta hän on vielä nuori kaveri, hieman yli kolmekymppinen. Ehkä hän on vähän liian nuori Dakariin. Hän myös sanoi, ettei ole kiinnostunut, Meeke naureskelee.

– Emme olisi tässä tilanteessa voineet ajaa yhtään valmistavaa kisaa. Ei olisi ehkä ollut viisasta saapua aavikolle kahden sellaisen kaverin voimin, jotka eivät ole koskaan aiemmin olleet aavikolla. Wouterilla on paljon kokemusta. Siksi valitsin hänet.

Dakar-ralli ajetaan 3.-15. tammikuuta.

Lue myös nämä