Toyotalle huima kaksoisvoitto Kroatian MM-rallissa, Ogier ykkönen 0,6 sekunnin erolla

Sebastien Ogier
Sebastien Ogier. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT

Jari-Matti Latvalan johtama Toyotan rallitiimi pääsi juhlimaan kaksoisvoittoa upouudessa Kroatian MM-rallissa sunnuntaina.

Voittoon ajoi seitsenkertainen maailmanmestari Sebastien Ogier, joka peittosi tiimitoveri Elfyn Evansin äärimmäisen tiukalla 0,6 sekunnin marginaalilla. Evans johti vielä ennen viimeistä erikoiskoetta 3,5 sekunnilla, mutta Ogier nousi huimaan voittoon rikkinäisellä autolla.

Ranskalainen rikkoi autoaan siirtymäosuudella ennen aamun ensimmäistä pätkää. Ogier vaihtoi kaistaa, toinen auto tuli sivusta ja törmäsi Yaris WRC:n kylkeen. Ogierin osalta tilanne voi poikia vielä jonkinlaisia rangaistuksia, mutta päätöksissä voi kestää pitkään.

– Ei tämä ehkä riitä voittoon. Kisa on ainakin ollut tapahtumarikas ja siihen vielä aamun homma päälle. Nyt olemme maalissa, joten katsotaan eteenpäin, Ogier sanoi WRC All Liven lähetyksessä.

– Viimeinen mutka! Menin siinä leveäksi ja hukkasin kokonaan sitä seuraavan mutkan. Hieno taistelu oli kuitenkin koko viikonlopun ajan, Evans puolestaan harmitteli.

Kolmanneksi rallissa taipui Hyundain Thierry Neuville, joka jäi voitosta vain 8,1 sekuntia.  Neuville ajoi viimeisellä EK:lla yhden risteyksen pitkäksi, missä kului hukkaan arvokkaita sekunteja. Isoin takaisku belgialaiselle oli kuitenkin lauantaiaamun väärä rengasvalinta, jossa Neuville hävisi noin 20 sekuntia.

– Puskin todella kovaa, mutta yksi risteys meni pitkäksi. Siinä hävisin kolme sekuntia. Olin ihan auton äärirajoilla koko rallin ajan. Kartturin nuotti toimi hyvin tässä kisassa, Neuville kommentoi.

Ogier nousi MM-johtoon

Hyundain Ott Tänak ei missään vaiheessa viikonloppua päässyt kärkimiesten vauhtiin mukaan. Vuoden 2019 maailmanmestari oli neljäs ennen WRC-autolla debytoinutta Fordin Adrien Fourmaux´ta ja Toyotan Takamoto Katsutaa.

– Ralli oli kyllä hieno, mutta en vain ehtinyt muiden mukaan. Olin aika kaukana omalta mukavuusalueeltani, Tänak kommentoi.

MM-sarjan johtoon nousi Sebastien Ogier, joka nappasi Kroatiasta täydet pisteet. Ogierilla on 61 pistettä, Neuville on toisena 53 pisteellä ja Evans kolmantena 51 pisteellä. Jo ensimmäisellä erikoiskokeella keskeyttänyt Kalle Rovanperä tippui MM-sarjan johtopaikalta viidenneksi.

Toyota puolestaan vankisteli asemiaan valmistajien MM-sarjan johdossa.

Suninen toiseksi WRC2-luokassa

M-Sport Fordin tiimissä Fiesta Rally2:lla Kroatiassa ajanut Teemu Suninen sijoittui WRC2-luokassa toiseksi. Voiton vei norjalainen Citroen-kuski Mads Östberg 28,5 sekunnin erolla ennen suomalaista. Bolivian Marco Bulacia oli kolmas reilut kaksi minuuttia kärkeä perässä.

Kroatian MM-ralli oli ilmoittanut, että yleisöä ei päästetä erikoiskokeiden varrelle. Koko viikonlopun ajan ihmisiä oli kuitenkin varsin paljon pätkillä. Kisan päättäneellä Power Stagella koronapandemiasta ei ollut tietoakaan.

Rallin MM-sarja jatkuu vajaan kuukauden kuluttua ajettavalla Portugalin rallilla.

Katso alapuolelta kooste lauantain tapahtumista. Kilpailun tilanne ja aikataulu videon alla.