Quantcast

Totuus valkeni vihdoin myös Toyotan WRC-tähdelle

Pian päättyvä rallikausi on ollut suuri pettymys Toyotan WRC-tallin walesilaiskuski Elfyn Evansille.
Elfyn Evans
Elfyn Evans. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Evans lähti ykköskuskin asemassa kauteen 2022, mutta jäi pahasti heti alkuvuodesta nuoren tallikaverinsa Kalle Rovanperän jalkoihin. Kun ajamatta on enää yksi MM-ralli, ei Evansilla ole vieläkään yhtään osakilpailuvoittoa tältä vuodelta.

Toyotan tekninen pomo Tom Fowler väitti aiemmin, että Evans tarvitsee vain puhtaan startin ensi kaudella, jotta tämän kauden vaisut otteet saadaan pyyhittyä mielestä. Fowlerin mukaan walesilaisen ei tarvitse muokata omaa ajotyyliään, vaan kyseessä on enemmänkin henkisen puolen hommat.

Evans on nyt kuitenkin itse myöntänyt, että ehkä sittenkin myös omaa ajotyyliä on sovitettava vastaamaan paremmin uusia Rally1-hybridiautoja. Vanhoissa WRC-autoissa säätövaraa oli paljon enemmän, mutta uusissa ralliautoissa sekä joustovaraa että aerodynamiikkaa on vähennetty. Sen lisäksi myös aktiivisesta keskilukosta on luovuttu, joten kuljettajien on tyydyttävä enemmän kompromisseihin.

– Haluan tietenkin taistella voitoista. Onhan tämä ollut turhauttavaa. Uskon, että osaksi syynä on uudet säännöt. Aiemmin oli paljon enemmän vaihtoehtoja, mistä pystyi valitsemaan haluamansa. Nyt kun homma on rajoitetumpaa, niin kaverit ovat sopeutuneet siihen paremmin. Se on niin yksinkertaista, Evans ruotii Dirtfishin sivuilla.

– Autot ovat hyvin erilaisia. Viime vuonna säätöjen suhteen oli paljon enemmän joustavuutta. Silloin pystyi säätämään autosta sopivamman omaan ajotyyliin. Nyt pitää muokata omaa tyyliä vastaamaan autoa.

Työkalusta homma e ole tällä kaudella Evansin osalta jäänyt kiinni, sillä Rovanperä on ajanut GR Yaris Rally1 -autolla kuusi voittoa ja Sebastien Ogier yhden.

– Meidän on ensi kaudella otettava asian suhteen isoja askeleita eteenpäin. Olen aika kranttu kuski auton säätöjen suhteen. Auto on selvästi ollut kilpailukykyinen tallikaverieni käsissä, joten se ei ole ongelma. Homma ei vain toimi minulla tällä hetkellä, Evans summaa.

– En ole pystynyt tekemään sellaista läpimurtoa, mitä olisin toivonut. Ei vain ole sellaista fiilistä ja luottoa, mitä huipputasolla tarvitaan.

Katso alapuolelta Katalonian MM-rallin parhaat palat.

Lue myös nämä

  • Uusimmat