Quantcast

Tommi Mäkisen tiimillä totuuden hetki – ketkä selviävät kunnialla rajusta röykytyksestä?

Jari-Matti Latvala
Kuinka kovaa Toyota Yaris WRC kiitää Turkin MM-rallissa viikonloppuna? Kuva: Mahmut Cinci/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-kausi jatkuu tulevana viikonloppuna, kun vuoden viides osakilpailu ajetaan Turkissa.

Turkin MM-rallin pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

MM-rallikausi palasi koronatauolta kaksi viikkoa sitten Virossa, missä Hyundain WRC-tiimi oli kovassa tikissä. Hallitseva maailmanmestari Ott Tänak johdatti tallin kaksoisvoittoon Craig Breenin kanssa ja nousi takaisin MM-taistoon.

Turkissa ajetaan myös soralla, mutta kyseessä on täysin toisenlainen kilpailu. Virossa paahdettiin kaasu pohjassa ja katsottiin, kenellä on eniten kanttia. Turkissa on nähty aiempina vuosina, että maltti on valttia ja oikeat hyökkäyspaikat on mietittävä tarkkaan.

Tommi Mäkisen johtamalle Toyotan WRC-tallille koittaa totuuden hetki Marmariksen ympäristössä ajettavassa kilpailussa. Toyota Yaris WRC -auton suorituskyky ei ole aiemmin ollut parhaimmillaan hitaassa ja röykkyisessä rallissa.

Tallin kuljettajat Sebastien Ogier, Elfyn Evans ja Kalle Rovanperä vakuuttelivat Kreikassa suoritettujen testiensä jälkeen, että Yaris tuntui sopivan hyvin rajussa kunnossa oleville teille. Myös tallipomo Mäkinen luottaa vahvasti, että Toyota on nyt hyvin valmistautunut taisteluun Turkissa.

– Olemme keskittyneet parantamaan autoamme juuri sellaisissa olosuhteissa, mitä Turkissa on luvassa. Automme on varmasti nyt parempi kuin vuosi sitten, Mäkinen ennakoi.

M-Sport Fordin suomalaiskuljettajilla Esapekka Lapilla ja Teemu Sunisella ei ole yhtä hyvät lähtökohdat Turkin ralliin kuin kilpailijatiimien piloteilla. Lappi ja Suninen eivät päässeet testaamaan ollenkaan Ford Fiesta WRC:tä ennen kisaa.

– Meidän valmistautumisena on koronatestit, Suninen sanoo.

– Turkki on hitaampi ralli, ja meidän ei pitäisi olla siellä niin hitaita muihin verrattuna kuin Virossa. Toisaalta meillä ei ole mitään testiä, ihan kylmiltään pitää lähteä sinnekin, Lappi lisää.

Turkin ralli ajetaan tänä vuonna lyhennettynä versiona, mutta kisassa nähdään varmasti paljon tapahtumia rajujen olosuhteiden vuoksi. Paahtava helle ja isot irtokivet pistävät kaluston kovaan koetukseen.

Hyundain Ott Tänak ja Thierry Neuville starttaavat kisaan suosikkeina, mutta Toyota-kuskitkin ovat varmasti vahvoja, mikäli Yaris WRC:hen on löydetty kunnon säädöt kisaa varten. M-Sport Fordin vire on iso kysymysmerkki, mutta fiksu ja varma ajo voi hyvinkin siivittää Lapin tai Sunisen kunnon pistesijoille.

Turkin MM-ralli käynnistyy perjantai-iltana kello 17.08, avauspäivän ohjelmassa on kaksi erikoiskoetta. Kilpailun voittaja on selvillä sunnuntaina noin kello 14.

Turkin MM-rallin suosikit:

1. Ott Tänak, Hyundai

Tänak otti Virossa ensimmäisen voittonsa Hyundain kuljettajana ja Turkissa hän lähtee jälleen jahtaamaan ykkössijaa, joka nostaisi entisestään hänen osakkeitaan MM-kamppailussa. Hyundain kaluston pitäisi sopia turkkilaiseen röykytykseen. Tänak tuntee Turkin rallin metkut, sillä hän voitti kilpailun kaksi vuotta sitten, vaikka Toyotalla ei ollut tuolloin paras auto kilpailussa.

2. Thierry Neuville, Hyundai

Hyundain belgialaisässä koki valtavan takaiskun Viron rallissa, jossa hän jäi keskeytyksen vuoksi kokonaan ilman pisteitä. Turkissa Neuvillen on ajettava kaikki tai ei mitään -mentaliteetilla. MM-sarjan kärki on karannut jo toivottaman kauas, mutta voitolla Neuvillella säilyisi vielä pieni oljenkorsi titteliin.

3. Sebastien Ogier, Toyota

MM-sarjaa johtavan Ogierin ei tarvitse ajaa hirveällä riskillä, mutta kunnon pistepotti on varmasti kuusinkertaisen maailmanmestarin mielessä. Vuosi sitten Ogier voitti kilpailun Citroenin väreissä. Ranskalainen joutuu ajamaan ensimmäiset pätkät kärkiautona, mistä hän varmasti kärsii hieman.

4. Elfyn Evans, Toyota

Evans kamppailee tämän vuoden mestaruudesta Ogieria ja Tänakia vastaan, vaikka walesilainen ei ole ääneen puhunutkaan MM-tittelistä. Evans on ajanut vähintäänkin kiitettävästi ensimmäisellä Toyota-kaudellaan, mikä käy ilmi myös MM-pistetaulukosta, jossa hän majailee toisena Ogierin perässä. Turkin ralli jäi viime vuonna Evansilta väliin selkävaivojen vuoksi, mutta onnistuessaan Evans voi olla vaikka kuinka korkealla kisassa.

5. Esapekka Lappi, Ford

Lappi esiintyi vuosi sitten edukseen Turkissa. Suomalaispilotti ajoi pitkään kärjessä ja varmisti lopulta toisella sijallaan kaksoisvoiton Citroenille. Nyt pieksämäkeläisen tiiminä on talousvaikeuksien kanssa painiva M-Sport Ford, joka antaa muille tiimeille tasoitusta muun muassa testien puutteen vuoksi. Turkin rallissa voi kuitenkin tapahtua mitä tahansa, ja Fiesta tuskin on nyt yhtä vaisu menopeli kuin Viron nopeavauhtisessa kisassa kaksi viikoa sitten.

6. Kalle Rovanperä, Toyota

Rovanperä sai viime vuonna kokea Turkin rallin rajun luonteen kilpaillessaan Skodalla WRC2 Pro -luokassa. Tuolloin Rovanperältä puhkesi useampikin kumi, minkä vuoksi suomalaistoivo joutui keskeyttämään kertaalleen. Rovanperällä on yhä paljon opeteltavaa hitaissa ralleissa Toyota Yariksella, mutta hän on näyttänyt kauden neljässä aiemmassa rallissa, että hänen perusvauhtinsa on vähintäänkin hyvällä tasolla.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Turkin MM-rallin pelikohteet tästä.

Katso alta Turkin MM-rallin ennakko:

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,349577″ ap mute]

Lue myös nämä

  • Uusimmat