Tommi Mäkisen mestaruusvuosien tallipomo on kuollut

Tommi Mäkinen Mitsubishi
Tommi Mäkinen Mitsubishin puikoissa vuonna 2001. Kuva: Pasi Piesanen
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Mitsubishin tehdastallia rallin MM-sarjassa johtanut Andrew Cowan on kuollut. Hän oli kuollessaan 82-vuotias.

Skotlantilainen Cowan aloitti ralliuransa 1960-luvun alussa. Hän saavutti urallaan kaksi Skotlannin rallimestaruutta ja MM-sarjassakin hänelle kertyi 18 starttia.

Cowan oli todellisten kestävyyskisojen erikoismies. Hän saavutti MM-osakilpailuissa kaksi palkintokorokepaikkaa: ensimmäinen tuli vuoden 1976 Safari-rallissa Mitsubishi Coltilla ja toinen vuoden 1979 Norsunluurannikon osakilpailussa Mercedeksellä. Hän sijoittui kolmanneksi molemmissa kisoissa.

Cowan voitti kahdesti Lontoo-Sydney-maratonkilpailun. Pariisi-Dakar-rallissa hän sijoittui parhaimmillaan toiseksi Mitsubishi Pajerolla vuonna 1985.

Parhaiten Cowan muistetaan vuosistaan Mitsubishin tehdastiimin tallipäällikkönä rallin MM-sarjassa. Cowan sai japanilaisvalmistajan WRC-projektin vedettäväkseen 1980-luvulla. Menestystä tuli vuosituhannen lopulla 1996-99, jolloin tallin suomalaistähti Tommi Mäkinen ajoi Mitsubishilla neljään peräkkäiseen kuljettajien maailmanmestaruuteen.

Mäkinen kilpaili Mitsubishilla ensimmäisen kerran vuoden 1994 Sanremo-rallissa. Cowan palkkasi Mäkisen tiimiinsä vuonna 1995.

– Tommi oli vastustamaton, hän oli maaginen. Hän oli maanviljelijä, kuten minäkin. Vuosien 1996 ja 2001 välillä hän voitti meille 22 MM-osakilpailua ja hän oli rallin maailmanmestari neljänä perättäisenä vuotena. Taso oli silloin erittäin korkealla, ja hän oli koko vuoren huipulla, Cowan muisteli vuonna 2016 Motor Sport Magazinen haastattelussa.

Talli sai jättipotin kaudella 1998, jolloin Cowanin johtama Mitsubishi Ralliart Europe saavutti myös valmistajien mestaruuden kuljettajinaan Mäkinen ja Richard Burns.

Mitsubishi Motors otti rallitoiminnot omiin käsiinsä loppuvuodesta 2002, ja Cowan siirtyi tallin neuvonantajaksi. Cowan jäi virallisesti eläkkeelle vuonna 2005.

Cowan ja Mäkinen valittiin ralliautoilun kansainväliseen kunniagalleriaan, Hall of Fameen, vuonna 2013.

Mäkisen ja Cowanin reitti on kulkenut samankaltaisia polkuja. Mäkinen perusti Cowanin tapaan oman rallipajansa kuljettajauran päätyttyä. Skotti muisteli alkuvuodesta 2016 hetkeä, jolloin hän kuuli Mäkisen uudesta pestistä.

– Toyota ilmoitti muutama kuukausi sitten paluustaan rallin MM-sarjaan vuonna 2017 tallipäällikkönään Tommi. Silloin hän tekstasi minulle ja kertoi, että ”aion tehdä andrewcowanit eli tehdä Toyotalle sen, minkä sinä teit Mitsubishille”. Vastasin, että ”siinä on yksi ongelma: sinä et pysty palkkaamaan yhtä hyvää kuljettajaa kuin minä”.

Rallin MM-kauden seuraava osakilpailu ajetaan Kataloniassa. Katso alta video, mitä Katalonian MM-rallissa on luvassa.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,284824″ ap mute ]

Lue myös nämä

  • Uusimmat