Tommi Mäkinen paljastaa: Puuppolassa kehitetään uusi ralliauto

Tommi Mäkinen. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRC

Tommi Mäkisen johtama Toyota Gazoo Racing on suuntaamassa R5-ralliautojen markkinoille.

Rallin MM-sarjassa R5-luokituksen autoilla kilpaillaan WRC2- ja WRC2 Pro -luokissa. Lisäksi R5-ajokit muodostavat pääluokan rallin EM-sarjassa sekä useimmissa kansallisissa rallisarjoissa, kuten SM-sarjassa.

Toyota on kilpaillut menestyksekkäästi MM-sarjassa WRC-autollaan, jolla se saavutti valmistajien MM-tittelin viime kaudella. Puuppolassa on kehitetty ja rakennettu WRC-menopelejä vain tiimin omaan käyttöön, mutta R5-markkinat avaavat uusia ovia. Tehdastiimit tekevät R5-autoja pääasiassa asiakaskäyttöön eli myyvät niitä eteenpäin yksityistiimeille.

Skoda Motorsport oli myynyt viime vuoden loppuun mennessä 282 Fabia R5 -ajokkia, ja myös M-Sportin rakentamat Ford Fiesta R5 -autot ovat käyneet kaupaksi. Suurista autonvalmistajista myös Citroenilla, Hyundailla, Peugeot’lla ja Volkswagenilla on omat R5-ralliautot. Skoda ja M-Sport tuovat kesällä markkinoille uudet versiot R5-autoistaan.

Toyotakin on tulossa ottamaan oman siivunsa kakusta.

– Suunnitelmat ovat kovassa vauhdissa. Meillä on tarkoitus tehdä se (R5-luokituksen auto), Mäkinen paljastaa Rallit.fille.

Mäkinen ei vielä kerro, missä vaiheessa auton suunnittelu on. Rivien välistä voi kuitenkin lukea, ettei asia ole alkutekijöissään.

– Täytyy katsoa, missä kohtaa tästä kerrotaan enemmän. Tässä on ollut jonkin aikaa erinäköisiä suunnitelmia ja keskusteluja, miten tätä lähdetään viemään eteenpäin.

Mäkinen ei selvästikään halua puhua ohi suunsa ja harkitsee tarkasti sanavalintojaan. Mutta yksi asia on selvä: Puuppola on vahvasti mukana kuvioissa, kun autoa ryhdytään kehittämään.

– Projekti etenee varmaankin vähän samalla tavalla kuin tuonkin kanssa, Mäkinen nyökkää kohti Toyota Yaris WRC -autoa.

– Mahdollisesti tätä viedään eteenpäin suomalais-, japanilais- ja saksalaisvoimin, Mäkinen lisää.

Käytännössä tämä tarkoittanee sitä, että Mäkisen porukka Puuppolassa vastaa uuden ralliauton suunnittelusta ja kehittämisestä. Moottorit tulevat todennäköisesti saksalaiselta Toyota Motorsport GmbH:lta, joka valmistaa voimanlähteet myös Yaris WRC -autoihin.

Lisää aiheeseen liittyviä tuoreita uutisia:
Jaa uutinen
Avatar

Toni Heinonen

toni.heinonen(a)rallit.fi
Päätoimittaja