Quantcast

Todistaako tämä video, että uudet hybridiralliautot eivät olekaan niin hitaita kuin on pelätty?

Hyundai i20 N Rally1
Hyundai testasi uutta ralliautoaan talvisissa olosuhteissa marraskuun lopussa. Kuva: Romain Thuillier/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarja harppaa kohti sähköisempää tulevaisuutta, kun kausi 2022 käynnistyy.

WRC-autoilla kilpailtiin viimeisen kerran rallin MM-sarjan pääluokassa Monzan osakilpailussa marraskuussa. Reilun kolmen viikon kuluttua käynnistyvässä Monte Carlon MM-rallissa vauhtiin pääsevät Rally1-luokituksen kilpurit, jotka on varustettu hybridiyksiköillä.

Hybridiyksikkö tuo autoon noin sata kiloa lisäpainoa. Lisäksi Rally1-autojen tekniikkaa on viety yksinkertaisempaan suuntaan: keskilukkoa ei ole enää käytössä, ja rattivaihteet on vaihdettu mekaaniseen vaihdekeppiin. Myös aerodynamiikkaa parantavien osien määrää on karsittu, mikä vaikuttaa mutkanopeuksiin.

Rally1-autojen tekniset linjaukset ovat herättäneet kiivastakin keskustelua tämän vuoden aikana. Joidenkin arvioiden mukaan Rally1-autot saattavat olla jopa luokkaa pienempiä Rally2-autoja hitaampia etenkin teknisillä ja rajuilla sorapätkillä.

Italialainen RivieraRally.net-sivusto on julkaissut YouTube-kanavallaan videon, jolla halutaan todistaa, että Rally1-autot ovat jopa WRC-autoja nopeampia. Katsojan arvioitavaksi jää se, kuinka paljon videon dataan haluaa luottaa.

Videolla (jutun alla) verrataan kolmen eri sukupolven ralliauton nopeuksia samoilla teillä Ranskan Alpeilla. Vertailussa ovat Hyundain WRC-auto vuodelta 2016, viimeisimmän sukupolven Hyundai i20 WRC vuodelta 2019 sekä tulevan vuoden Rally1-luokan kilpuri.

Mittauspisteitä on kaikkiaan 11. WRC-autojen nopeudet on poimittu tv-lähetysten grafiikasta, kun taas Rally1 -kilpurien nopeudet on mitattu videojulkaisijan omalla tutkalla.

Tällä mittausmenetelmällä Rally1-autolle saadaan vertailussa paras nopeus peräti kymmenessä pisteessä. Vain yhdessä paikassa WRC-autot lyövät Rally1-auton.

Vertailu on kaukana tieteellisestä tutkimuksesta. Mittaustavat eivät ole samat ja olosuhteissa on saattanut olla poikkeavuuksia. WRC-autojen tulokset on otettu kilvanajon tuoksinassa, kun taas Rally1-auton nopeudet on mitattu testeissä.

Mutta se käynee videolta selväksi, että uusista autoista löytyy potentiaalia. Näyttävää menoa on siis luvassa jatkossakin.

Katso alta RivieraRally.netin julkaisema video.

Jos video ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Lue myös nämä

  • Uusimmat